MKB-bedrijven verontwaardigd

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

De plotselinge uitstel van de plenaire behandeling van de aanbestedingswet in de Tweede Kamer heeft gezorgd voor verontwaardigde MKB-ondernemers.

MKB-bedrijven verontwaardigd

MKB-Nederland vindt het politiek gedraai rondom de behandeling van de aanbestedingswet onbegrijpelijk en niet acceptabel.'Niet voor de eerste keer wordt er wel sympatiek over mkb gesproken maar niet gehandeld in het belang van de ruggegraaat van onze economie.'

De overheid koopt voor 60 miljard euro in, maar dat gebeurt op een manier die eerder last oplevert voor ondernemers dan een kans. De bittere noodzaak van een goede wettelijke regeling met eerlijke kansen voor kleinere bedrijven is hoog. Het wetsvoorstel dat hier verandering in moet brengen ligt al sinds maart van dit jaar in de parlementaire wachtkamer. Het plotse uitstel van gisteren geeft ondernemers weinig vertrouwen.

Ondernemers worstelen al jaren met de huidige aanbestedingspraktijk, die veel kosten en administratieve lasten oplevert, terwijl hen de toegang tot deze opdrachten keer op keer wordt ontzegd. Onzinnige eisen- en criteria aan deze ondernemers en het alsmaar bundelen van opdrachten tot mega-orders zijn hier aan debet. De overheid heeft zijn mond vol van ondernemerschap, maar waar zij bij de eigen inkoop echt invloed heeft lijkt dat opeens niet meer belangrijk te zijn.

Het voorstel voor de aanbestedingswet voorziet in een uniform wettelijk kader dat deze inkooppraktijken kan keren. Meerdere Kamerleden hebben aangegeven hierin verder door te pakken ten behoeve van een betere toegang voor het mkb. MKB-Nederland roept de Kamer op deze urgentie ook bij het bepalen van de Kameragenda waar te maken.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!