MKB Innovatie Top 100 uitgegroeid tot de belangrijkste en grootste innovatieprijs

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Agentschap NL

Voor de zevende keer is de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd.

MKB Innovatie Top 100 uitgegroeid tot de belangrijkste en grootste innovatieprijs

De hoogste notering is voor Ojah uit Ochten. Beeter® van Ojah is de basis voor een breed scala vleesvrije gerechten met vleesgelijkende eigenschappen. Het product laat zich op dezelfde wijze verkleinen, vervormen, marineren, bereiden en presenteren, maar plantaardig meel en water zijn de enige ingrediënten.
 
Beeter® is glutenvrij, bevat geen zout en bindmiddelen en is 100% plantaardig. Op relevante duurzaamheidcriteria scoort Beeter® drie tot tien keer beter dan groenteburgers en (Hollands) kippenvlees. Door de mogelijkheid om het vleesalternatief op vele manieren te kunnen bereiden en er een eigen draai aan te geven, zijn zowel horecaondernemers als consumenten enthousiast.

Warmtewinning uit zware uitstoot

De tweede plaats is voor het Rotterdamse HeatMatrix Group.  HeatMatrix richt zich op restwarmtewinning en warmte-integratie bij industriële gebruikers van onder andere stoomketels, afvalverbranders en kolencentrales. De warmtewisselaars zijn drie keer compacter en tien keer lichter dan bestaande wisselaars, corrosieresistent, 100% tegenstrooms en modulair, waardoor ze eenvoudig opschaalbaar zijn en veel ongevoeliger voor vervuiling dan metalen wisselaars.

Besparingen

Er zijn vrijwel geen geschikte technologieën beschikbaar om restwarmte uit grote, gasvormige, corrosieve en vervuilende stromen te ontsluiten. De kunststof HeatMatrix warmtewisselaars  kunnen dat wel! In Nederland gaat nu nog ca. 40% van winbare restwarmte verloren via schoorstenen. Er ligt dus een enorme potentie ligt voor restwarmtewinning. I.C.Y. uit Lemmer behaalde de derde plek met de slimme thermostaat die zorgt voor een aanzienlijke besparing. De thermostaat is op afstand te bedienen (zelfs vanuit het buitenland) en is daarmee niet alleen voor consumenten, maar ook voor de recreatiebranche zeer aantrekkelijk.

Meest succesvol

De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De bekendmaking van de zevende MKB Innovatie Top 100 vond plaats op de Floriade in Venlo. De winnaar werd gehuldigd door demissionair Minister Maxime Verhagen (EL&I). Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

Onderscheidende initiatieven

Vorig jaar behaalde Dacom uit Emmen, met het efficiënte beregeningssysteem de hoogste notering in deze lijst. Synbra Technology uit Etten-Leur, Agis Automatisering uit Harmelen, NormTEQ uit het Overijsselse Hengelo, Mampaey Offshore Industries uit Dordrecht en het  Bornse timmerbedrijf Vanderlinden gingen Janneke Haddes van Dacom voor. De producten van deze ondernemingen behoorden tot de meest onderscheidende initiatieven op het gebied van innovatie. En daarom veroverden zij de eerste plaatsen  van de MKB Innovatie Top 100.

Toe in staat

Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. Ook staan daar videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!