MKB-Nederland wil openheid over betalingen gemeenten

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Midden Nederland

MKB-Nederland roept alle gemeenten op om hun betalingsgedrag openbaar te maken. Gemeenten moeten hun betalingsmoraal drastisch verbeteren, schrijft de ondernemersorganisatie in een brief aan de gemeenten. Als de overheid te laat betaalt, verslechtert de liquiditeit van bedrijven. ‘ Dit leidt tot onnodige schade voor de economie en werkgelegenheid.’

MKB-Nederland wil openheid over betalingen gemeenten

Een snellere betaling door gemeenten is mogelijk, stelt MKB-Nederland. ‘ Er zijn gemeenten waar facturen al na twee dagen betaald worden.’ Gemeenten met een goede betalingsmoraal zullen op het Meldpunt Sneller Betalen worden genoemd. Hier kunnen ondernemers terecht wanneer zij te maken hebben met ondeugdelijk betaalgedrag van de overheid.

Vorige week bleek dat de gemeente Noordenveld in Drenthe facturen pas na 60 dagen betaalt, tenzij het bedrijf een korting geeft van twee procent. Kamervragen volgden. Hierop antwoordde minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken dat gemeenten autonoom zijn en dus zelf een betalingstermijn mogen bepalen.

Maar MKB-Nederland vindt ‘dat het kabinet onomwonden een opvatting kenbaar dient te maken over de betalingstermijnen van gemeenten’ en de optie van een wettelijke regeling moet overwegen. Daarom neemt de ondernemersorganisatie nu zelf actie richting de gemeenten, schrijft zij in een gelijktijdig verstuurde brief aan minister Ter Horst (BZK) en Van der Hoeven (EZ).

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!