Nationaal Investeringsfonds antwoord op kredietprobleem MKB

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Een Nationale Investeringsinstelling kan een antwoord zijn op de financieringsproblemen van het midden- en kleinbedrijf. Dat betoogt MKB-Nederlandvoorzitter Michaël van Straalen in een interview met NU.nl.

Nationaal Investeringsfonds antwoord op kredietprobleem MKB

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de oprichting van een nationaal investeringsfonds.

Volgens Van Straalen is een nationaal investeringsfonds belangrijk "omdat het vraag naar goede investeringen door institutionele beleggers en aanbod bij elkaar brengt, en zo een flinke impuls kan geven aan woningbouw, infrastructuur en zorg."

Moeilijk om aan krediet te komen

Het mkb heeft sinds het uitbreken van de financiële crisis moeite om aan krediet te komen. Banken zijn terughoudend met het verstrekken van nieuwe leningen, onder meer vanwege probleemleningen die voor veel geld op de balans staan. Elk alternatief om dit financieringsgat op te vangen is meer dan welkom. Er wordt daarom, ook door banken, steeds vaker naar andere investeringsmanieren gekeken.

Veel onzekerheid

Van Straalen wijst er wel op dat er nog veel onzekerheid is bij beleggers over dit beleggingsproduct. "Er is simpelweg geen kennis over rendementen en risico's. Het zou goed zijn als alle betrokkenen zoals het ministerie van Economische Zaken, MKB-Nederland, banken, pensioenfondsen, participatiemaatschappijen en bedrijfsleven uitdragen dat het mkb zichtbaar en aantrekkelijk is om in te investeren", aldus de mkb-voorman.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!