Natuurvezelteelt krijgt boost in Oost-Nederland

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Provincie Gelderland

Met het ondertekenen van de Green Deal Natuurvezels hebben zestien ondernemingen, de Rijksoverheid, Green Tech Alliances (GTA) en de provincie Gelderland de handen ineen geslagen om de teelt van natuurvezels als biomassa in Oost-Nederland verder te stimuleren.

Natuurvezelteelt krijgt boost in Oost-Nederland

De komende drie jaar moeten vier pilots gericht op de productie van ruwvoeder voor melkkoeien, textiel, bouwmateriaal en composieten de haalbaarheid van rendabele natuurvezels aantonen.

Biomassa

De gewenste schaalvergroting start op grond waar nu geen gewassen geteeld worden. De jaarlijks te produceren biomassa vormt een hoogwaardige herwinbare grondstof. De ambitie is om de hennepteelt opnieuw tot een gangbaar gewas uit te laten groeien als afwisseling van de reguliere teelt van gewassen op een perceel.

Green Deal

De provincie Gelderland ziet de Green Deal als een prima onderdeel van het BICON-programma (het Bio-innovatie Cluster Oost Nederland) waarmee innovaties in de biobased economy in Oost-Nederland worden ondersteund. In 2014 stak de provincie ruim 3,5 miljoen cofinanciering in biobased projecten zoals Stexfibers. Ook geeft de Green Deal kansen voor landbouw en maakindustrie in de regio en verbinding met de creatieve sector.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!