Nederland aan vooravond uitrol technieken voor betere doorstroming verkeer

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Rijksoverheid

Steeds meer automobilisten gaan vanaf dit najaar ervaring opdoen met nieuwe technieken in auto’s en langs de weg die helpen het verkeer vlotter te laten doorstromen.

Nederland aan vooravond uitrol technieken voor betere doorstroming verkeer

Na de A67 wordt vanaf begin volgend jaar ook de A58 ingezet voor innovatieve technieken waarmee files worden bestreden. Uiteindelijk gaan volgend jaar in Brabant duizenden automobilisten applicaties testen waarmee zij op basis van de actuele situatie op de weg persoonlijke rij- en reisadviezen ontvangen.

Minister Schultz van Haegen bezocht 19 november de Automotive Campus in Helmond, tijdens een presentatie van proefprojecten waarin Rijk, regio en marktpartijen samenwerken. “De komende twintig jaar gaat er in de automobiliteit meer veranderen dan de afgelopen honderd jaar. Nederland heeft alles in huis om koploper op het gebied van slimme mobiliteit te zijn. De nieuwe technieken bieden grote kansen bij de bestrijding van de files. Waar we nu op kleine schaal mee begonnen zijn, wordt uiteindelijk op grote schaal uitgerold. Het levert ons ook een mooi exportproduct op.”

Finish ITS Corridor

Het werkbezoek van de minister stond in het teken van twee belangrijke projecten op het gebied van Intelligente Transport Systemen (ITS). Participanten van de projecten Spookfiles A58 en Brabant in-car III praatten de minister bij over alle laatste ontwikkelingen. Het internationale karakter van deze projecten werd onderstreept door de finish van de innovatieve auto’s die meedoen aan de Coöperatieve ITS corridor, een gezamenlijk project van Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Real-time rijadvies

Onderweg naar Brabant testte de minister enkele apps die de doorstroming van het verkeer moeten verbeteren. Met deze apps krijgen weggebruikers via hun smartphone real-time persoonlijk rijadvies, dat is afgestemd op het rijgedrag van andere weggebruikers. Daarmee kunnen zij files voorkomen en zich  sneller en efficiënter in het verkeer bewegen. Op de wegen rondom de Automotive Campus kreeg de minister diverse voorbeelden te zien van voertuigen die met elkaar en met de weginfrastructuur communiceren. Zo kon zij de werking van ‘Talking Traffic’ aan den lijve ondervinden.

Nieuwste ontwikkelingen

Eenmaal in Helmond aangekomen, leidden gedeputeerde Ruud van Heugten en de portefeuillehouder Mobiliteit van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Elly Blanksma-van den Heuvel de minister rond langs de Brabantse ITS-projecten Spookfiles A58 en Brabant in-car III.

Nederland voorop

Binnen Europa loopt Nederland voorop in de ontwikkeling van Talking Traffic. Hierbij communiceren voertuigen met elkaar en werken zo samen om filevorming te verminderen, de wegcapaciteit te vergroten, het comfort voor de automobilist te verbeteren en de veiligheid te verhogen.

Beter Benutten

Brabant in-car III is onderdeel van het programma Beter Benutten. Rijk, regio en bedrijfsleven ontwikkelen daarin samen slimme oplossingen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren. Het programma richt zich op het beter benutten van de aanwezige infrastructuur. Met projecten op het gebied van Intelligente Transport Systemen (ITS) wil Beter Benutten reizigers, transporteurs en andere belanghebbenden vooraf en tijdens hun reis beter informeren en assisteren.

Meer informatie over Metropoolregio Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!