Nederland en Duitsland bundelen logistieke innovatiekracht

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Dinalog

Dinalog en EffizienzCluster LogistikRuhr versterken hun samenwerking door het ondertekenen van een ‘Memorandum of Understanding’ in het Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik (IML) in Dortmund.

Nederland en Duitsland bundelen logistieke innovatiekracht

Foto: ir. Willem Heeren, voorzitter van de raad van bestuur van Dinalog en Prof. Dr. Michael ten Hompel, voorzitter van de board van EffizienzCluster LogistikRuhr, ondertekenen de MoU.

Ze deden dat in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Minister Henk Kamp en de minister president van Nordrhein- Westfalen, Hannelore Kraft.

Bilaterale samenwerking

Met deze MoU wordt de vertrouwde en succesvolle bilaterale samenwerking tussen Dinalog en EffizienzCluster verder versterkt. Dinalog en EffizienzCluster werken al in diverse EU-onderzoeksprojecten samen en hebben in het kader van het Europees technologieplatform (ETP ALICE) een gezamenlijke ‘roadmap’ ontwikkeld. Met de ondertekening wordt de samenwerking in de topsector logistiek in Nederland en Duitsland nog verder met elkaar verbonden.

Werkbezoek Koningspaar

Het werkbezoek van het Koningspaar en minister Kamp van Economische Zaken aan Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen is een mooi moment om de ondertekening van dit officiële document plaats te laten vinden. Doel van het werkbezoek is het bevorderen van de wederzijdse handelsrelaties en samenwerking op gebieden als duurzame energie, de creatieve industrie, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs. Daar sluit de bundeling van logistieke innovatiekrachten van Dinalog en EffizienzCluster goed bij aan.

‘’Met deze MoU geven we onze bilaterale activiteiten, een toekomstgericht kader’’, zegt dr. Thorsten Hülsmann, managing director van EffizienzCluster Management GmbH. "Het doel is om de high-tech industrie logistiek, internationaal verder te versterken en om het wereldwijd te positioneren als een geïntegreerde solution provider." En daarvan moeten bedrijven en onderzoeksinstellingen en instanties in de betreffende netwerken gelijkwaardig profiteren.

‘’Nauwere samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen is voor de ‘gateway’  naar Europa van strategisch belang,” vervolgt Prof. Dr Henk Zijm, wetenschappelijk directeur van Dinalog. “En als we de logistieke sector op een moderne, duurzame en op de toekomstgerichte manier willen opzetten, is het van extra belang om onze krachten bij onderzoek en ontwikkeling te bundelen en innovaties te bevorderen.

Gemeenschappelijke thema’s, gemeenschappelijk posities

Onderwerpen waarop de partners zich op gaan concentreren zijn het gebruik van moderne informatie- en communicatietechnieken in de logistiek, intelligente logistieke systemen, synchromodaliteit in het goederenvervoer en in de stedelijke logistiek. Met deze slimme specialisatie sluit men goed aan bij het EU-kader dat is geschetst.

Concreet willen de partners:

  • kennisuitwisseling tussen de beide netwerken bevorderen door middel van workshops, innovatiedagen en match-making activiteiten.
  • de samenwerking bij onderzoeksprojecten in de Europese onderzoeksruimte uitbreiden, voornamelijk in de context van het kaderprogramma voor onderzoek Horizon 2020.
  • gemeenschappelijke standpunten ontwikkelen over de toekomst van logistiek van hun vakgebieden en deze in Europese netwerken, verenigingen en instellingen inbrengen.

Meer informatie over TKI Dinalog:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!