Nederland gezond en veilig om te werken

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: MKB Nederland

Uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie blijkt dat Nederland een van de gezondste en veiligste landen is om te werken.

Nederland gezond en veilig om te werken

Die conclusie wordt ondersteund door het jaarverslag van de Arbeidsinspectie, stelt MKB-Nederland. De ondernemingsorganisatie stoort zich aan de onjuiste berichtgeving naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag, waarin in onder meer wordt beweerd dat in de helft van alle bedrijven onveilig gewerkt wordt.

Door gerichtere inspecties bij bedrijven waar overtredingen worden vermoed, is het aantal door de Arbeidsinspectie geconstateerde overtredingen licht gestegen. Hieronder vallen ook (zeer) lichte overtredingen die nog geen onveilige situatie met zich meebrengen. Van de bedrijven die door de Arbeidsinspectie zijn bezocht, is 98 procent na herinspectie weer op orde, aldus MKB-Nederland.

De Arbeidsinspectie onderzocht vorig jaar alleen bedrijven waarvan op voorhand te verwachten was dat er wat verbeterd kon worden. Van die groep werd een select aantal ondernemingen aan een (thematische) inspectie onderworpen. De Arbeidsinspectie controleerde in het teken van 'vermindering van ongevallen', 'omgaan met gevaarlijke stoffen' en 'agressie en geweld tegen werknemers in publieke functies'.

De relatie die de Arbeidsinspectie) legt met de WIA is onjuist en is niet onderzocht, aldus VNO-NCW. Nederland heeft een laag ziekteverzuim. De toegenomen instroom in de WIA is zeker niet de oorzaak van slechte arbeidsomstandigheden, zegt ondernemingsorganisatie. VNO-NCW vindt verder dat onveilige situaties op de werkvloer te allen tijde voorkomen moeten worden. Bedrijven die illegaal handelen moeten worden aangepakt.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!