'Nederland moet harder trekken aan Europees octrooi'

  • Innovatie & MVO
  • Bron: MKB Nederland

Nederland moet zicht meer inzetten voor het unitair octrooi, schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

'Nederland moet harder trekken aan Europees octrooi'

Het voorstel voor het EU-brede octrooi UPP is mede door inspanning van Nederland tot stand gekomen, maar tot nu toe heeft het kabinet het niet geratificeerd.  Het zou volgens de ondernemingsorganisaties een goede zaak zijn als het UPP tijdens Nederland EU-voorzitterschap in 2016 in werking gesteld kan worden. Oorspronkelijk zou het UPP al in 2014 ingaan.

Over het Europees octrooi is veertig jaar onderhandeld. Nederland heeft altijd veel werk verzet om tot een gemeenschappelijke regeling te komen. Dat is terecht, menen MKB-Nederland en VNO-NCW, omdat een effectief octrooisysteem van cruciaal belang is voor de innovatieve industrie. Nederland heeft een vooraanstaande rol op het gebied van octrooien, aldus de twee organisaties. Door het UPP hoeven internationaal werkende bedrijven niet in afzonderlijke landen hun bescherming te regelen. Dat zorgt ervoor dat bescherming van nieuwe technologie goedkoper wordt. Ook voor de samenleving. Het huidige stelsel voor het handhaven van octrooirechten in Europa is duur, onvoorspelbaar en traag stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Schadelijk

MKB-Nederland en VNO-NCW dringen er bij staatssecretaris Dijksma op aan om vaart te zetten achter de uitvoering van het Europese octrooisysteem, om te beginnen door zelf te ondertekenen. Het zou onbegrijpelijk zijn en zeer schadelijk voor het aanzien van Nederland als innovatieland, als Nederland zelf niet op tijd klaar zou zijn', stellen de ondernemingsorganisaties in hun brief. 'We hebben zorgen of de noodzakelijke stappen die Nederland hiervoor moet zetten, het ratificeren van het UPP verdrag en het operationeel krijgen van de Nederlandse divisie van het unitair octrooigerecht, wel op tijd klaar zijn.' Oostenrijk, België, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Luxemburg en Malta hebben het verdrag al geratificeerd.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!