home » nieuws » Industrie »

'Nederland moet profiteren van vierde industriële revolutie'

  • Industrie
  • Bron: VNO-NCW

De vierde industriële revolutie is een feit. Nederland kan hier optimaal van profiteren als het de industriële basis verder versterkt, stellen onder meer FME en VNO-NCW.

'Nederland moet profiteren van vierde industriële revolutie'

Want 'door nieuwe productietechnologieën en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren verandert de industrie radicaal.' En dat zijn juist de punten waar ons land sterk in is.

Kansen Nederland

Nederland heeft een sterke industriële basis, maar daarnaast ook een sterke positie op het gebied van design, systeemontwerp en logistiek. Dat biedt kansen voor de industrie, aldus VNO-NCW, FME, TNO, het ministerie van Economische Zaken en de Kamer van Koophandel.

Om die industriële basis verder te versterken hebben zij het plan 'Smart Industry - Dutch Industry fit for the future' opgesteld. Dat plan is vanmiddag door FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming aan minister-president Rutte overhandigd op de Hannover Messe.

Advies aan Rutte

De vijf organisaties zien 'Smart Industry' in Nederland binnen het topsectorenbeleid en de ICT-agenda als een belangrijk cross-sectoraal thema. Zij adviseren minister-president Rutte om een agenda op te stellen, waardoor het mogelijk wordt dat er sneller nieuwe producten, productietechnologieën of ‘businessmodellen’ worden gemaakt of toegepast, op basis van al beschikbare kennis.

Ook moet cross-sectorale kennisontwikkeling en -overdracht worden bevorderd. En werknemers moeten beter worden geschoold. Voor de ondersteuning van de 'Smart Industry' zijn verder de juiste randvoorwaarden, zoals een excellente ICT-infrastructuur, van groot belang, aldus VNO-NCW, FME, TNO, EZ en de KvK.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!