‘Nederland telt te weinig student-ondernemers’

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: VNO-NCW

Nederland loopt achter met het aantal ondernemende studenten in het hoger onderwijs. Het is een noodzaak dat dit aantal de komende jaren omhoog moet.

‘Nederland telt te weinig student-ondernemers’

Op dit moment is slechts 6 procent van de studenten actief als ondernemer, tegenover bijvoorbeeld 29 procent in Argentinië en 11 procent in de Verenigde Staten. ‘Dat aantal moet de komende jaren echt omhoog’, zegt Bernard Wientjes, oud-voorzitter van VNO-NCW, in de nieuwste digitale editie van Forum.

Omslag in denken

Universiteiten moeten een omslag in denken maken, stelt Wientjes, die vorige week werd benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij gaat daar de komende jaren het ondernemerschap stimuleren. Jonge ondernemers, zoals Mark Tigchelaar, betogen in het artikel dat universiteiten en hogescholen te weinig flexibiliteit bieden aan jonge ondernemers. Dat zorgt ervoor dat ze vaak – onnodig – hun studie niet afmaken.

Topsporters

Veel universiteiten hebben wél een regeling die topsporters een bijzondere status geeft binnen de universiteit, terwijl ze ondernemen zien als een hobby of een professie voor ‘later’. De Universiteit Gent heeft sinds een aantal jaar ook een statuut voor topondernemers. Ze krijgen flexibiliteit, kunnen vakken volgen over ondernemerschap en mogen gebruik maken van het netwerk van de school. Kortom, een voorbeeld voor Nederland.

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!