Nederlanders starten vaker een eigen bedrijf dan andere Europeanen

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Kamer van Koophandel

Het aantal Nederlandse werknemers dat een bedrijf wil gaan starten ligt daarentegen lager dan het Europees gemiddelde.

Nederlanders starten vaker een eigen bedrijf dan andere Europeanen

Van alle Nederlandse werknemers wil 31% graag voor zichzelf beginnen. Nederland zit daarmee onder het Europees gemiddelde dat op 37% ligt. Bijna 4 op de 10 Europeanen wil eigen baas zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Europese Commissie naar ondernemerschap in de EU. De meeste Europeanen willen een eigen bedrijf beginnen vanwege de onafhankelijkheid, een beter inkomen en de vrijheid.

Verschil Nederland en Europa

Nederlanders maken zich meer zorgen over een onregelmatig inkomen en ze hebben meer dan de gemiddelde Europeaan angst voor een faillissement en de financiële gevolgen daarvan. Ook al zijn er gemiddeld minder Nederlanders die aangeven een eigen bedrijf te ambiëren. Het aantal dat net een bedrijf gestart heeft of op het punt staat te starten, ligt hoger dan in Europa, namelijk 29% in Nederland tegen 23% in Europa.

Teruglopende aantallen

In 2009 ambieerde 45% Europeanen het ondernemerschap. De daling is een gevolg van de huidige economische situatie en de minder veelbelovende bedrijfsvooruitzichten. Toch biedt de huidige 37% een potentieel van miljoenen nieuwe ondernemingen naast de bijna 21 miljoen bestaande kleine en middelgrote ondernemingen in de EU.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!