Nederlandse bedrijven investeren miljarden in energie & milieu

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Nederlandse bedrijven investeerden samen voor meer dan € 3,6 miljard in energiezuinige maatregelen en milieuvriendelijke technieken. Zij kregen daarvoor ruim € 200 miljoen fiscaal voordeel.

Nederlandse bedrijven investeren miljarden in energie & milieu

Dat blijkt uit cijfers over 2014 die Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onlangs publiceerde.

De cijfers zijn afkomstig uit de jaarverslagen van de Milieu Investeringsaftrek \ Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\VAMIL) en de Energie Investeringsaftrek (EIA). Investeringen binnen deze regelingen kunnen leiden tot een belastingvoordeel. Het fiscale voordeel is geldig voor innovatieve investeringen die zich zonder die tegemoetkoming niet snel terug verdienen. Op die manier willen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met het ministerie van Financiën, een impuls geven aan technologische innovatie, energiebesparing en duurzame economische groei.

  • De Energiebesparing die met de investeringen via EIA in 2014 kan worden gerealiseerd, is te vergelijken met het jaarlijks energieverbruik van 531.000 huishoudens.
  • Eén Euro belastingvoordeel leidt tot ca € 13 aan energie-investeringen.
  • Eén Euro belastingvoordeel leidt € 24 milieu-investeringen.

MKB profiteert

Het MKB maakt massaal gebruik van de regelingen. In totaal kwamen er voor beide regelingen meer dan 32.750 aanvragen binnen. Bijna 80 procent van de EIA-aanvragen kwam uit het MKB. Bij de MIA\VAMIL was dat meer dan 90 Procent. Ongeveer driekwart van de milieu-investeringen komen vanuit bedrijven met minder dan 10 werknemers. Het Rijk is, naast ruim 40 anderen partijen, nauw betrokken bij de uitvoering van het Nationaal Energieakkoord waarin onder andere afspraken zijn opgenomen over het tempo van energiebesparing en hernieuwbare energie.

EIA: Zonnepanelen en LED systemen populair

In totaal kwamen in 2014 17.745 aanvragen binnen. Met 4.679 aanvragen voor zonnepanelen en 3.238 aanvragen voor LED-verlichtingssystemen waren deze twee categorieën veruit het populairst. De meeste aanvragen kwamen uit de sector landbouw, bosbouw en visserij (25%), gevolgd door de groot- en detailhandel (24%) en de industrie (13%). De totale investering bedroeg € 1.608 miljoen. Het totaal verleende fiscale voordeel in 2014 bedroeg € 124 miljoen.

MIA\Vamil-voorbeeld

In 2014 is 15.012 maal MIA\VAMIL aangevraagd. Daarbij is ruim € 23 miljoen geclaimd voor de melkveestallen en een kleine € 8 miljoen voor uitsluitend elektrisch aangedreven voertuigen. Het totaal aantal aanvragen was voor een totaal investeringsbedrag van € 2.008 miljoen. Het grootste deel van deze gemelde investeringen zijn gedaan in de duurzame bouw (€ 735 miljoen), mobiliteit (€ 561 miljoen) en duurzame voedselproductie (€ 540 miljoen). Croda is een van de bedrijven die fiscaal voordeel kreeg. Dat chemisch bedrijf bouwde een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie voor de productie van schoon water uit haar eigen afvalwater. Het totaal verleende fiscale voordeel in 2014 bedroeg € 83 miljoen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!