Nederlandse economie profiteert van Europees octrooi

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Agentschap NL

"De Nederlandse economie kan flink profiteren van één Europees octrooi. Innovatieve bedrijven krijgen hierdoor minder kosten. Dat verbetert onze concurrentiepositie en levert inkomsten en banen op."

Nederlandse economie profiteert van Europees octrooi

Europees octrooi Nederlands initiatief

Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie in een reactie op het besluit van de Europese Raad in Brussel. In 2010 nam hij namens Nederland het initiatief om de zich al dertig jaar voortslepende onderhandelingen over één Europees octrooi nieuw leven in te blazen. Het Europese octrooisysteem is versnipperd. Een octrooi in de EU is nu tien keer zo duur als in de VS en Japan omdat ze in elk land opnieuw moesten worden aangevraagd en vertaald. Hieraan komt nu een einde.

Europees octrooigerecht in Parijs

Nederland kwam eerder met vijfentwintig EU-landen een principeakkoord oveereen over de invoering van het octrooi. Octrooigeschillen worden voortaan niet meer behandeld door verschillende nationale rechters. Er komt één Europees octrooigerecht in Parijs, met nevenvestigingen voor bepaalde technologiegebieden in München en Londen. Hierdoor zijn vernieuwende ondernemers minder tijd en geld om zich tegen inbreuk op hun octrooien te verdedigen.

Impuls voor innovatie en groei

"Binnen de Europese Unie zijn wij een van de landen met het grootste aantal octrooiaanvragen," zegt minister Verhagen. "Door het Europese octrooi dalen de kosten juist voor onze bedrijven en krijgen innovatie en groei een nieuwe impuls." Engels, Frans en Duits worden de officiële talen voor het Europese octrooi.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!