‘Niet te veel eisen stellen aan lagere belasting op innovatie’

  • Innovatie & MVO
  • Bron: VNO-NCW

De vrijstelling van winstbelasting bij innovatie moet niet te veel worden beperkt door het stellen van allerlei eisen. Dat schrijven VNO-NCW en de Duitse zusterorganisatie BDI in een gezamenlijke verklaring aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

‘Niet te veel eisen stellen aan lagere belasting op innovatie’

De Oeso buigt zich deze week over de internationale harmonisatie van regels voor ondernemingen. VNO-NCW heeft de handen ineengeslagen met de collega’s van BDI omdat ook Duitse ondernemers de fiscale stimulans op peil wil houden.

Ook zonder octrooi

Nederland kent zelf de innovatiebox, waaronder ook de winst valt uit innovatie die niet is geoctrooieerd. Dat moet zo blijven, stellen de ondernemingsorganisatie. Octrooi is soms lastig aan te vragen, en voor het midden- en kleinbedrijf spelen de kosten van aanvragen een rol. De Oeso moet daarop inspelen door innovatie breder te zien dan alleen gebaseerd op patenten.

Kosten specificeren

VNO-NCW en BDI vinden daarnaast dat de administratieve lasten rond het aanvragen van de vrijstelling beperkt moeten blijven. Anders verliest de vrijstelling haar stimulerende werking en wordt innovatie juist afgeremd.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!