Nieuw product kan resistente bacteriën wel aan

  • Farma & Zorg
  • Bron: Provincie Gelderland

Een consortium van Gelderse bedrijven gaat nieuwe producten ontwikkelen waarmee schadelijke bacteriën bestreden kunnen worden. In de nieuwe producten zijn fagen verwerkt. Dat zijn virussen die bacteriën ‘opeten’. De provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling dragen elk 620.000 euro bij aan de ontwikkeling van deze producten.

Nieuw product kan resistente bacteriën wel aan

Omdat steeds meer bacteriën resistent zijn tegen antibiotica, zijn het geen wondermiddelen meer. Fagen zijn daarom een veelbelovend alternatief om de gezondheid van mens en dier te beschermen.
 
Bacteriën bestrijden met fagen
Fagen zijn virussen die hun erfelijk materiaal in de bacterie inbrengen, waarna de bacterie alleen nog fagen produceert. Als de bacterie te vol wordt, maken de fagen gaten in de celwand om te ontsnappen en gaat de bacterie kapot. Vrijgekomen fagen kunnen ook weer nieuwe bacteriën aanvallen. De methode om fagen in te zetten bij het bestrijden van bacteriële ziekteverwekkers bestaat al sinds begin 1900, maar werd overschaduwd door het succes van antibiotica. Door het ontstaan van steeds meer resistenties is er nu opnieuw belangstelling voor fagen.
 
Fagen-productiesysteem
Het consortium dat de fagen-producten gaat ontwikkelen staat onder leiding van Micreos BV in Wageningen. Deze Gelderse bedrijven zijn regionaal toonaangevend op het gebied van techniek en wetenschap. De bedrijven investeren samen ruim 1,24 miljoen euro in het project. Naar verwachting is binnen 2 à 3 jaar een systeem ontwikkeld dat op industriële schaal verschillende soorten fagen kan produceren en testen. Daarna kunnen de faagproducten op de markt gebracht worden. Het consortium richt zich op de gezondheidszorg (zieken besmet met resistente bacteriën), de voedingsmiddelenindustrie en de veeteelt.

Werkgelegenheid
Bij succes leidt dit project tot werkgelegenheid, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, marketing en sales en distributie. De resultaten van het project zijn ook van grote invloed op de Food- en Healthsector in de regio en zijn interessant als exportproduct. 

Meer informatie over Provincie Gelderland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!