Nieuwe Europese subsidie voor innovatie

 • Financieel & Juridisch
 • Bron: Flynth

De Europese Commissie introduceerde dit jaar een subsidieregeling voor internationaal georiënteerde, innovatieve mkb-bedrijven met de groeiambitie.

Nieuwe Europese subsidie voor innovatie

Dit SME-instrument is onderdeel van het Brusselse programma Horizon 2020. Het ondersteunt innovatie en marktverkenning. De regeling onderscheidt drie fasen:

 • Fase 1: Concept en haalbaarheid
  Subsidie voor de voorbereiding op een innovatieproject: toetsen van de wetenschappelijke of technische haalbaarheid en het commerciële potentieel van een nieuw idee (proof of concept). De financiering bedraagt 50.000 euro per project. Bij een positieve beoordeling kan steun worden verleend in de volgende fase(n).
 • Fase 2: O&O, demonstratie, markttoepassing
  Subsidie voor onderzoek en ontwikkeling (O&O), met bijzondere aandacht voor demonstratie en markttoepassing. De betrokkenheid van eindgebruikers of potentiële klanten wordt aangemoedigd. De subsidie bedraagt ongeveer tussen de 500.000 en 2,5 miljoen euro per project (zo’n 70% van de projectkosten).
   
 • Fase 3: Commerciële toepassing
  Subsidie voor ondersteunende activiteiten om gemakkelijker toegang te krijgen tot particulier kapitaal en omgevingen die innovatie stimuleren.

De spelregels

Het is niet verplicht om de drie fasen achter elkaar te doorlopen. Voor elke fase kunt u op elk moment een projectaanvraag indienen. Het mkb-instrument werkt met een continu open oproep. Deze oproep heeft vier deadlines per jaar. In 2014 is er nog 1 deadline t.w. 17-12-2014.

U kunt maximaal één keer per deadline een projectvoorstel indienen. Dit kan individueel of met andere mkb-bedrijven als partner. Andere organisaties zoals kennisinstellingen kunnen meedoen via onderaanneming.

De projectaanvragen wordt beoordeeld op vier punten:

 • Excellentie van de innovatie (met benodigd risico).
 • Commercieel potentieel (de business case).
 • Economische impact.
 • De potentie van het team om doelen te bereiken.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met uw subsidieadviseur. Direct contact met de Flynth Subsidiedesk? Mail dan naar Subsidiedesk of bel: 026-3542600.

Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!