Nieuwe ISO 9001-norm wordt 23 september gepubliceerd

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: TÜV Nederland

De nieuwste editie van ISO 9001 is zojuist afgerond en krijgt publicatiedatum 23 september 2015. Dit concludeert meer dan drie jaar van herzieningswerk aan de norm door deskundigen uit bijna 95 deelnemende landen, om de norm te actualiseren.

Nieuwe ISO 9001-norm wordt 23 september gepubliceerd

Met wereldwijd meer dan 1,1 miljoen uitgegeven ISO 9001-certificaten helpt de norm organisaties aan klanten aantonen dat ze producten en diensten van consistent goede kwaliteit aanbieden. De norm fungeert tevens als een instrument om processen te stroomlijnen en efficiënter te maken.

ISO-normen met de tijd mee

Waarnemend ISO Secretaris-generaal Kevin McKinley legt uit: "ISO 9001 stelt organisaties in staat zich aan te passen aan een veranderende wereld. Het verhoogt het vermogen van een organisatie om haar klanten tevreden te stellen en zorgt voor een coherente basis voor groei en aanhoudende succes."

De 2015-editie bevat belangrijke veranderingen die Nigel Croft, voorzitter van de ISO-subcommissie die de nieuwe versie van de norm mee ontwikkelde, beschrijft als "een evolutionair in plaats van een revolutionair" proces. "We vestigen ISO 9001 gewoon stevig in de 21e eeuw. De eerdere versies van ISO 9001 waren heel normatief, met vele eisen voor gedocumenteerde procedures en protocollen. In de 2000- en 2008-versie waren we al meer gericht op het managen van processen en minder op documentatie. We hebben nu een stap verder gezet; ISO 9001: 2015 is nog minder normatief dan zijn voorganger en de nadruk ligt in plaats daarvan meer op prestaties. We hebben dit bereikt door een procesbenadering te combineren met risicogebaseerd denken, gebruik makend van de Plan-Do-Check-Act-cyclus op alle niveaus in de organisatie. Wetende dat veel organisaties verschillende managementsysteemnormen geintegreerd hebben, hebben we de 2015-versie ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden samengevoegd met andere systemen. De nieuwe versie biedt ook een solide basis voor sector specifieke kwaliteitsnormen (automotive, lucht- en ruimtevaart, medische industrie, enz.) en houdt rekening met de behoeften van toezichthouders. "

Meer complexe supply chains

Kevin McKinley concludeert: "De wereld is veranderd, en deze herziening was nodig om dit weer te geven. Technologie verhoogt verwachtingen van klanten en bedrijven. Handelsbelemmeringen zijn verminderd als gevolg van lagere tarieven, maar ook vanwege strategische instrumenten als internationale normen. We zien een trend naar meer complexe, wereldwijde supply chains die geïntegreerd handelen te eisen, dus organisaties moeten hun bedrijfsvoering aanpassen en onze kwaliteitsnormen moeten voorbereid zijn op deze verwachtingen. Ik ben ervan overtuigd dat de 2015-editie van ISO 9001 bedrijven kan helpen dit te bereiken. "

ISO 9001: 2015 vervangt de vorige edities van de norm. ISO 9000, die voorziet in de concepten en taalgebruik in de ISO 9000-familie van standaarden is tevens herzien en ook hier is een nieuwe editie van beschikbaar.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!