Nieuwe ontwikkelingen impuls voor Strijp-T

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven begint in oktober met de bouw van een vierde biomassacentrale op Strijp-T en presenteerde energiebedrijf Ennatuurlijk als afnemer van de energie van de centrale.

Nieuwe ontwikkelingen impuls voor Strijp-T

Tegelijkertijd start designbureau VanBerlo een nieuw initiatief in de voormalige energiecentrale van Philips op Strijp-T en herontwikkelt de centrale tot een Innovation Powerhouse. Dit maakten Ennatuurlijk, designsbureau VanBerlo en de gemeente vanmiddag bekend.

Biomassacentrale

De vierde biomassacentrale (Meerhoven, Tongelreep en Ottenbad) zorgt voor een toename van groene energie in Eindhoven met meer dan 50%. Wethouder Staf Depla laat weten dat de centrale net zoveel energie levert als 55.000 zonnepanelen “wat goed is voor de energiebehoefte van 3% van huishoudens in Eindhoven”, aldus Depla.

Energiebedrijf Ennatuurlijk, die ook de huidige warmtekrachtcentrale aan de Beukenlaan exploiteert wordt afnemer van de geproduceerde warmte. “Ik ben trots op deze volgende stap in de verduurzaming van onze energielevering”, verduidelijkte Ennatuurlijk directeur Erik Stronk.

De bouw van de centrale start naar verwachting in oktober en is een jaar later operationeel. De bouw kost € 10 miljoen. Daarnaast ontvangt Eindhoven de komende twaalf jaar € 22 miljoen rijkssubsidie - Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) - om de meerkosten, die het opwekken van duurzame energie kost te compenseren.

Innovation Powerhouse

Designbureau VanBerlo wordt de ontwikkelaar én hoofdbewoner van de voormalige energiecentrale van Philips op Strijp-T. Naast dat het bedrijf behoefte heeft aan een nieuw onderkomen biedt de nieuwe locatie straks onderdak en kansen aan innovatieve bedrijven en ambitieuze start-ups. Volgens oprichter Ad van Berlo komt in het Innovation Powerhouse alles samen. VanBerlo staat aan de basis van meer dan 5.000 ontwerpen voor producten van onder andere Philips, Maxi-Cosi, Durex en Jacobs Douwe Egberts (DE).

Het pand wordt nu asbestvrij gemaakt. Dit duurt naar verwachting tot het eind van dit jaar. VanBerlo verwacht het Innovation Powerhouse in de tweede helft van 2017 in gebruik te nemen.

Strijp-T

De huidige ontwikkelen passen in de wens van het college van B&W om een meer geleidelijke overgang van het creatieve Strijp-S naar de industrie van Strijp-T mogelijk te maken. Langs de Beukenlaan moet Strijp-T creatieve initiatieven de rauwe industriële omgeving te bieden, die door de ontwikkelingen op Strijp-S langzamerhand verdwijnt.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!