Nieuwe samenwerking boost de biobased economie in Europa

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Bio Based Delta

De leidende biobased economie clusters in Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland slaan vanaf vandaag de handen ineen en lanceren het 3BI inter-cluster.

Nieuwe samenwerking boost de biobased economie in Europa

3BI staat voor Brokering Bio-Based Innovation, oftewel: bemiddelaar van biobased innovaties. Het doel is om ondersteuning te bieden aan Europese ondernemingen die nieuwe markten gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen willen betreden.

3BI is een strategisch Europees partnerschap en ontstaan door de samenvoeging van de complementaire krachten van de vier innovatieve regionale clusters: Biobased Delta, BioEconomy, BioVale en Industries & Agro Ressources (IAR). Alle clusters gebruiken biorefinery om natuurlijke bronnen om te zetten in materialen, chemicaliën, brandstoffen, voedsel en veevoer. Ze hopen samen te werken op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en toepassing van nieuwe hoogwaardige methoden om biomassa en reststromen om te zetten in producten en oplossingen die waarde toevoegen.

De productie van hernieuwbare grondstoffen en de omzetting hiervan in voedsel, veevoer, energie, chemicaliën en andere materialen groeit snel. De biobased economie creëert wereldwijd nieuwe markten voor innovatieve producten. Europese bedrijven hebben ondersteuning nodig als ze deze nieuwe markten met succes willen betreden. Uit de oprichting van het 3BI inter-cluster spreekt de gedeelde intentie om de kansen optimaal te benutten en verbindingen te leggen tussen de ondernemers binnen de clusters en haar leden. De focus van de 3BI partners is op groei, innovatie en slimme specialisatie van hun regio's. Hun doel is om duurzame oplossingen te promoten voor lage CO2-voetafdruk en om fossiele grondstoffen in industrieën te vervangen.

Reacties

De noodzaak voor organisaties om groene grondstoffen te gebruiken en hun procestechnologie te verduurzamen, krijgt dagelijks prioritei'. De afgelopen jaren heeft Biobased Delta gewerkt aan internationale samenwerking met leidende regio's wereldwijd. Daarom ben ik blij met de oprichting van 3BI als Europees inter-cluster een langdurige samenwerking wordt aangegaan tussen leidende clusters uit Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. 3BI zal de komende decennia duurzame ondernemerskansen boosten." Dr. Ir. Willem Sederel, Biobased Delta (Nederland)

De biobased economie helpt ons niet alleen met een significante reductie van de CO2-voetafdruk van de samenleving, maar verstrekt ook veel kansen voor nieuwe markten en hoogwaardige producten en verbindt de Europese landbouw en bosbeheer aan de procesindustrieën zoals chemie, automotive en plastic. De combinatie van de krachten van de vier leidende regio's binnen de biobased economie in 3BI versterkt het leiderschap van de Europese Unie in een toekomstige economie gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen." Prof. Dr. Matthias Zscheile, Bioeconomy (Duitsland)

Het 3BI inter-cluster versterkt de Europese samenwerking en innovatie en helpt het Europese MKB om wereldwijd concurrerende producten en diensten voor de biobased economie te maken." Dr. Joe Ross, BioVale (UK)

“In de komende decennia,zal de biobased economie steeds belangrijker worden in het oppeppen van de Europese economie door het revitaliseren van rurale gebieden, de groei van de economie en de komst van meer banen. IAR is vanaf het begin betrokken geweest bij de oprichting van 3BI. We zijn trots op de lancering van het inter-cluster vandaag omdat we geloven dat het de samenwerking tussen Europese stakeholders ten goede zal komen en zal bijdragen aan de positionering van Europa als leidende regio in de biobased economie." Thierry Stadler, IAR (France)

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!