NL Ondernemingsfonds moet groter mkb perspectief geven

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: VNO-NCW

Banken en institutionele beleggers hebben een nieuw kredietfonds opgericht voor bedrijven. Het NL Ondernemingsfonds is voor het grotere midden- en kleinbedrijf (mkb) goed nieuws, stelt VNO-NCW.

NL Ondernemingsfonds moet groter mkb perspectief geven

Ook is het een goede stap dat pensioenfondsen het vizier op het mkb richten en willen investeren, aldus de ondernemingsorganisatie.

Grotere middenbedrijf

NL Ondernemingsfonds moet een omvang krijgen van 1 miljard euro. Omdat de banken en het fonds beiden de helft van de financiering verzorgen, komt er in totaal 2 miljard euro krediet beschikbaar voor het bedrijfsleven.

Via NL Ondernemingsfonds kunnen bedrijven met een omzet van minimaal 25 miljoen euro, nog dit jaar, kredieten krijgen. Vooral als de economie aantrekt en bedrijven gaan investeren, zal dit fonds volgens VNO-NCW een belangrijke rol kunnen spelen bij de groeiambities van deze bedrijven.

Kleinere middenbedrijf

Voor het financieringsprobleem bij kleinere bedrijven is echter meer nodig, vindt de ondernemingsorganisatie. Juist de groep kleinere middenbedrijven, als ook het kleinbedrijf, ondervindt nog te veel moeilijkheden bij de financiering. Voor deze bedrijven is het van belang dat er op korte termijn oplossingen komen, stelt VNO-NCW.

De ondernemingsorganisatie denkt onder andere aan meer aanbod van risicokapitaal en ook het verkennen van mogelijkheden van het securitiseren (opknippen, in andere vorm bundelen en doorverkopen) van mkb-leningen. Hierdoor ontstaat er meer kredietruimte bij banken. Volgens VNO-NCW zou de Nationale investeringsinstelling (NII) daar mogelijk een rol bij kunnen spelen.

Over NL Ondernemingsfonds

NL Ondernemingsfonds is een initiatief van de banken ABN Amro, ING en Rabobank, pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea. En vermogensbeheerder Robeco en Euronext Amsterdam hebben het voortouw in de oprichting genomen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!