Nog veel onbekendheid nieuw bv-recht

Uit onderzoek onder het het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel blijkt dat veel ondernemers nog niet bekend zijn met de veranderingen van het nieuwe bv-recht wat vanaf 1 oktober 2012 geldt.

Nog veel onbekendheid nieuw bv-recht

Deze wetswijziging moet ervoor zorgen dat ondernemen vanuit een bv aantrekkelijker wordt. Ook het oprichten van een bv wordt eenvoudiger.

Starten van een bv wordt eenvoudiger

Het nieuwe bv-recht maakt het gemakkelijker om een bv op te richten. Zo is een startkapitaal van 18.000 euro niet meer nodig en vervalt de verplichte bankverklaring en accountantsverklaring. Voor (startende) ondernemers die deze 18.000 euro niet hebben, wordt de keuze voor de rechtsvorm bv nu een reële optie. De meeste ondernemers ondernemen nu vanuit de rechtsvormen eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap. Ruim 30% van deze ondernemers zonder bv vraagt zich naar aanleiding van het nieuwe bv-recht af of men nog wel de juiste rechtsvorm heeft.

Uitkeringstoets

Ook voor bestaande bv´s gaan er zaken veranderen. Het nieuwe bv-recht kent bijvoorbeeld een uitkeringstoets, waarbij het bestuur moet toetsen of de bv na een uitkering in staat is om opeisbare schulden te betalen. Slechts 42% van de ondernemers met een bv weet dat er per 1 oktober 2012 een uitkeringstoets moet worden uitgevoerd. Deze onbekendheid met de uitkeringstoets kan een verhoogd risico op aansprakelijkheid met zich meebrengen.

Aanpassen statuten

Het nieuwe bv-recht biedt bestaande bv’s veel mogelijkheden om minder dwingende regels af te spreken. Zij moeten hiervoor echter wel hun statuten laten aanpassen. Slechts 1 op de 5 ondernemers met een bv, denkt gebruik te gaan maken van de mogelijkheid om de statuten aan te passen aan specifieke behoeftes of situaties. Een derde weet het nog niet.

Informatie voor ondernemers

De Kamer van Koophandel heeft alle informatie over het nieuwe bv-recht verzameld op www.kvk.nl/bvrecht. Hier staat een overzicht van de belangrijkste veranderingen, een video (het nieuwe bv-recht in 3 minuten), achtergrondinformatie en veelgestelde vragen. Om ondernemers met een bv te informeren over het nieuwe bv-recht, organiseert de Kamer van Koophandel op verschillende locaties in Nederland gratis bijeenkomsten ´Het nieuwe bv-recht: wat betekent dat voor u?' Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap die een overstap naar een bv overwegen, organiseert de Kamer van Koophandel seminars.

Meer informatie over Kamer van Koophandel Kantoor Den Bosch:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!