Nominaties Food Valley Awards 2014 bekend

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Regio FoodValley

De draagbare, koelverpakking voor champagneflessen van PaperFoam en Veuve Clicquot, de verse babyvoeding van Pit-Foodconcepts en de automatische druivenonttrosser van JFPT/ foodlife zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2014.

Nominaties Food Valley Awards 2014 bekend

Dat heeft de onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award onder leiding van Jan Maat, algemeen directeur TI Food and Nutrition, bekend gemaakt.

Binnen alle aanmeldingen scoorden de drie genomineerden het hoogst op innovativiteit en economische haalbaarheid. Tijdens de Food Valley Expo op donderdag 23 oktober 2014 in Congrescentrum Papendal in Arnhem wordt de winnaar bekend gemaakt.

Duurzame en isolerende cadeauverpakking voor champagne

PaperFoam uit Barneveld heeft een milieuvriendelijke verpakking ontwikkeld op basis van geschuimd zetmeel. De verpakking, die in opdracht en samen met de Franse champagnefabrikant Veuve Clicquot is ontwikkeld, combineert een koelende functie met een aantrekkelijk design. Dankzij het geschuimde karakter houdt de verpakking de inhoud van de fles, in dit geval champagne, ongeveer twee uur koel. Het ontwerp is eenvoudig en bestaat uit twee delen met een papierwikkel.

Voor de ontwikkeling van de innovatie heeft een aantal partijen nauw met elkaar samengewerkt. Er moest met name een oplossing worden gevonden voor het voorkomen van het plakken van de zetmeelverpakking aan een koude fles, die vochtig wordt door condensatie. De verpakking is inmiddels in productie en wordt over de hele wereld verkocht.

Mark Geerts, CEO van PaperFoam: “De nominatie voor de Food Valley Award helpt ons enorm om aan een nog groter publiek te laten zien hoe landbouwproducten als zetmeel en vezels voor stijlvolle en milieuvriendelijke verpakkingen kunnen worden ingezet.”

Verse babyvoeding met een optimale smaak en langere houdbaarheid

Het concept voor verse, gepascaliseerde babyvoeding dat Pit-Foodconcepts uit Sint Oedenrode h eeft ontwikkeld, speelt in op een aantal belangrijke trends zoals aandacht voor vers, gemak en gezondheid. De nieuwe babyvoeding Pienter maakt het mogelijk om kinderen vanaf heel jonge leeftijd een gezonde maaltijd aan te bieden en om hen te leren wennen aan pure en natuurlijke geuren, smaken, kleuren en structuren. De ingrediënten worden afzonderlijk van elkaar  gepresenteerd. Deze babyvoeding is makkelijk in gebruik en biedt drukbezette ouders een koelvers kant-en-klaar alternatief. Pienter is bestemd voor kinderen binnen de leeftijdscategorieën zes, acht, tien en twaalf maanden.

Pienter wordt bereid met behulp van pascalisatie. Hierbij worden de voedingsmiddelen onder zeer hoge druk bereid waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen. De geur, smaak, kleur en structuur blijven zo optimaal behouden en de vitamines en mineralen blijven in tact. Het product bevat geen extra toevoegingen om de houdbaarheid te vergroten.

Rik de Hek en Dries Habraken , eigenaren van Pit-Foodconcepts: “Het Pienter-concept staat nog in de kinderschoenen. De nominatie voor de Food Valley Award stelt ons in staat om hopelijk de juiste partners te vinden om het concept verder te kunnen ontwikkelen, zodat we een gezond product kunnen aanbieden waarmee jonge kinderen een goede start kunnen maken. Bovendien laat deze nominatie zien dat creativiteit en praktische toepasbaarheid heel goed samen kunnen gaan.”

Geautomatiseerd onttrossen van druiven

De Pluckr is een machine die in staat is om volledig geautomatiseerd druiven te onttrossen. De machine is ontwikkeld door JFPT/foodlife uit Zwolle en TOP uit Wageningen. Verschillende technologieën zijn in de machine gecombineerd. De Pluckr haalt door ultrasone trillingen druiven onbeschadigd los van hun tros waarna de vruchten vanaf minimale hoogte belanden op een lopende band. De druiven kunnen hierna met behulp van een nieuwe technologie worden verpakt. De nieuwe werkwijze verlengt de houdbaarheid van de druiven tot vier weken.

De Pluckr verwerkt tot zeshonderd kilogram druiven per uur, afhankelijk van de soort. Ter vergelijking: handmatig onttrossen van druiven in deze hoeveelheid kost ongeveer 24 mensuren. De technologie van de Pluckr is gepatenteerd en een prototype van deze machine is op dit moment in gebruik en bewezen bij een grote fruitverwerker in Nederland.

Patrick Jansen, CEO van JFPT/foodlife: “Het zou natuurlijk geweldig zijn als wij de Award samen met TOP in de wacht slepen, maar alleen de nominatie maakt JFPT/foodlife al bijzonder trots. Dit betekent voor ons bedrijf een enorme positieve stimulans om verder te gaan met het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de groente- en fruitverwerkende industrie.”

Meer informatie over Regio Foodvalley:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!