North Sea Port boekt nieuw recordjaar met toename in goederenoverslag

Voor het tweede jaar op rij registreert fusiehaven North Sea Port uit Terneuzen een recordjaar. In 2018 boekten de bedrijven die hier gevestigd zijn een goederenoverslag via de zeevaart van maar liefst 70,3 miljoen ton. Een stijging met 5,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

North Sea Port boekt nieuw recordjaar met toename in goederenoverslag

En niet alleen op het gebied van goederenoverslag via de zeevaart heeft North Sea Port een recordjaar achter de rug. Ook voor de binnenvaart is dit opnieuw het geval. Met een toename van 2,5% ten opzichte van vorig jaar betrof de goederenoverslag via binnenvaart in 2018 58 miljoen ton wat de totale overslag op 128,3 miljoen ton brengt.  

Toename in goederenoverslag

Bijna de helft van de goederenoverslag die North Sea Port boekt via zeevaart is droge bulk. Die stijgt naar 32,8 miljoen ton (+4,6%). Een sterke bouwmarkt zorgt voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De kolenoverslag - vooral voor de procesindustrie – stijgt licht. Verder gaan landbouwproducten erop vooruit. De overslag van natte bulk stijgt naar 20,5 miljoen ton (+6,3%) wat vooral te danken is aan een sterke groei van de (petro)chemische sector en biodiesel. De overslag van conventioneel stukgoed komt op 11,8 miljoen ton (+4,5%) door de stijging bij heel wat uiteenlopende soorten goederen. Met een zeer sterke groei van +61% komt de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 1,7 miljoen ton. Dit is het gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van koelcontainers. Enkel ro/ro daalt licht tot 3,5 miljoen ton (-3,4%).

Voorzichtig optimistisch

Met een stijgende goederenoverslag in haast alle segmenten en een recordjaar is North Sea Port voor 2019 licht optimistisch. De haven kent weliswaar nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden, maar de nakende Brexit en een krimpende economische groei zetten aan tot voorzichtigheid. Daarnaast neemt, zoals verwacht, sedert medio 2018 de groei van de goederenoverslag lichtjes af.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!