North Sea Port sluit nieuw samenwerkingsakkoord met haven van Mykolaiv in Oekraïne

Van maandag 21 tot en met donderdag 24 mei heeft een uitgebreide delegatie van havenbedrijven van North Sea Port een bezoek gebracht aan de havenstad Mykolaiv in Oekraïne.

North Sea Port sluit nieuw samenwerkingsakkoord met haven van Mykolaiv in Oekraïne

Met de ondertekening van een nieuw samenwerkingsakkoord op dinsdagmiddag 22 mei willen beide havens de handel uitbreiden.

Oekraïne en Mykolaiv: belangrijke handelspartners

Oekraïne is al enige tijd van belang voor North Sea Port. Met een totale tonnage van 1,1 miljoen ton via zeevaart staat Oekraïne op de 17e plaats van alle handelspartners. Mykolaiv is één van de belangrijkste Oekraïense havens van waaruit goederen worden geëxporteerd. De haven van Mykolaiv neemt hiervan een vierde van de overslag voor haar rekening. Het betreft voornamelijk de export van mais en raapzaad. 

Handel bevorderen

Tijdens de vierdaagse missie heeft North Sea Port verschillende terminals en bedrijven bezocht. Tevens was de delegatie aanwezig tijdens diverse netwermomenten met de plaatselijke havenbedrijven. Met de vernieuwing van het samenwerkingsakkoord willen beide havens de handel verder blijven bevorderen. Oekraïne is immers strategisch gelegen op het kruispunt van transportroutes richting Azië en Europa. Een eerste samenwerkingsovereenkomst tussen North Sea Port en de haven van Mykolaiv werd in november 2010 getekend tijdens een (Belgische) prinselijke missie naar Oekraïne. In 2011 en 2017 ontving North Sea Port op haar beurt een delegatie van Mykolaiv. 

Knooppunt voor multimodaal vervoer

Mykolaiv ligt in het zuiden van Oekraïne op een schiereiland aan de Zwarte Zee. Met een inwonersaantal van meer dan een half miljoen is het een administratief, industrieel, cultureel en wetenschappelijk centrum. De stad is een belangrijk knooppunt voor zeevaart en binnenvaart, spoor, luchtverkeer en wegen. Als haven beschikt Mykolaiv over een uitgestrekt achterland dat aansluit bij de buurlanden Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!