Omnizorg Apeldoorn wint Prijs Ruimtelijke Kwaliteit 2010

  • Farma & Zorg
  • Bron: Provincie Gelderland

Op 25 maart 2010 is de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2010 uitgereikt aan Omnizorg uit Apeldoorn. De publieksprijs, toegekend op basis van een internetstemming, werd gewonnen door wellnessresort Veluwse Bron bij Emst. Beide prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Co Verdaas.

Omnizorg Apeldoorn wint Prijs Ruimtelijke Kwaliteit 2010

Een jury onder leiding van Jan Terlouw koos Omnizorg uit 16 genomineerde projecten. De provincie Gelderland organiseerde de Gelderse Prijs dit jaar voor de derde keer.

Gebouw met lef
Omnizorg is een integrale leef-, woon- en opvangvoorziening met zorgfuncties voor daklozen, verslaafden en (ex) psychiatrische patiënten in het hart van de stad. Juryvoorzitter Jan Terlouw, oud-commissaris van de Koningin van Gelderland, stelt: 'Het gaat om een gebouw met lef: zowel qua intentie, locatie, als ontwerp. Zorgvuldig vormgegeven, met veel aandacht voor kleur, materiaal, detail én voor de doelgroep. De voorziening verschaft niet alleen ‘bed, bad en brood’, maar begeleidt ook de doelgroep in een terugkeer naar de samenleving, in kleine stapjes vooruit.'

Genomineerden
Naast Omnizorg waren 15 andere Gelderse projecten genomineerd. Tot op het laatst heeft de jury in haar beraadslagingen ook twee andere aantrekkelijke projecten meegenomen, namelijk het gemeentekantoor te Winterswijk en het Stationsplein in Zutphen. Beide projecten verdienen volgens de jury een eervolle vermelding.

Publieksprijs
De publieksprijs gaat naar wellnessresort Veluwse Bron bij Emst, gemeente Epe. Van de 920 via internet uitgebrachte stemmen gingen er 340 naar dit project. Daarmee was de Veluwese Bron de overtuigende winnaar van de internetstemming. In de toelichtingen bij de stemmen werd gesproken over goede architectuur in een natuurrijke omgeving. Op de tweede plaats eindigde museum Het Valkhof in Nijmegen (met 131 stemmen) en op de derde plaats Kulturhus ’t Stieltjen in Haarlo, gemeente Berkelland (met 71 stemmen).

Gelderse Prijs
De provincie Gelderland reikt de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit eenmaal in de twee jaar uit om ruimtelijke projecten die als voorbeeld voor anderen kunnen dienen, in het zonnetje te zetten. De prijs is gekoppeld aan een bijzonder thema. Dit jaar was dat ‘Ruimte voor nieuwe maatschappelijke functies’. De juryprijs en publieksprijs werden uitgereikt door gedeputeerde Co Verdaas. Aan de juryprijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden, de winnaar van de publieksprijs ontvangt 1.000 euro. Deze geldprijzen gaan naar de betreffende projecten.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!