home » nieuws » Bouw »

Omzet bouw groeit met dubbele cijfers

De omzet in de bouw is in het tweede kwartaal van 2018 met twaalf procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het aantal vacatures in de sector is verder opgelopen, net als het aantal ondernemers dat aangeeft last te hebben van personeelstekort.

Omzet bouw groeit met dubbele cijfers

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouwnijverheid.

Een ongekend omzetniveau

Het omzetniveau in de bouw ligt nu bijna zes procent boven dat van topjaar 2008. Alleen de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) hebben het omzetniveau van voor de crisis nog niet bereikt. Met een omzetstijging van 13,6 procent behaalden B&U-bedrijven wel de hoogste groei in een tweede kwartaal sinds 2008. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) zagen hun omzet met 12,5 procent groeien. Bij gespecialiseerde bouwbedrijven, zoals installatie- en afwerkingsbedrijven, bedroeg de omzetstijging 10,5 procent.

Middelgrote bouwbedrijven met 10-100 werkzame personen hebben het omzetniveau van voor de crisis nog niet bereikt. Bij kleine bouwbedrijven (tot tien werkzame personen) ligt het omzetniveau al weer ruim drie jaar boven dat van 2008. Bij grote bedrijven (vanaf honderd werkzame personen) ligt het omzetniveau dit jaar voor het eerst boven dat van 2008.

Stijgende bouwkosten

De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen kwamen in het tweede kwartaal uit op bijna 4,4 miljard euro, ruim tien procent meer dan een jaar eerder. Vooral in de vergunde bouwkosten voor bouw en verbouw van bedrijfsgebouwen (bedrijfshallen, agrarische gebouwen, kantoren en scholen) zit sterke groei: met bijna 1,8 miljard euro ligt dat ruim 29 procent hoger dan een jaar eerder.

Minder faillissementen, meer vacatures

In de eerste twee kwartalen van 2018 zijn 192 faillissementen uitgesproken in de bouw. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde periode nog 253; een daling van bijna een kwart. Het aantal openstaande vacatures liep op tot ruim zestienduizend aan het eind van het tweede kwartaal, het hoogste aantal in bijna tien jaar tijd. Weer meer ondernemers geven aan dat een tekort aan arbeidskrachten de productie belemmert. Toch hebben ze vertrouwen in de toekomst.

Uit ander onderzoek van het CBS blijkt dat van de bouwvakkers die de sector na de crisis van 2008 (noodgedwongen) hebben verlaten, maar vijftien procent inmiddels weer is teruggekeerd.

Meer informatie over OERS ACCOUNTANCY & ADVIES ROOSENDAAL, VAN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!