Onbruikbaarheid gestolen mobiele telefoon

De ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Veiligheid en Justitie (V&J) zijn met telecomproviders ingesprek, om in 2013 gestolen mobiele telefoons onklaar te maken door op afstand IMEI-nummers te kunnen blokkeren.

Onbruikbaarheid gestolen mobiele telefoon

Het IMEI-nummer is het serienummer en is voor elke mobiele telefoon uniek. Een telefoon waarvan het IMEI-nummer is geblokkeerd wordt onbruikbaar, ook als er een nieuwe SIM-kaart wordt geplaatst. Door *#06# in te toetsen op de telefoon of tablet met 3G-verbinding kan eenvoudig het IMEI-nummer worden achterhaald.

Criminelen zien een mobiele telefoon als eenvoudig te stelen en snel verhandelbaar. Dit blijkt onder meer uit het aantal straatroven waarbij de crimineel het heeft gemunt op mobiele telefoons. Overvallen en ramkraken op telecomwinkels en transporteurs van telecomapparatuur bevestigen dit beeld. Door een gestolen mobiele telefoon op afstand onklaar te maken worden dergelijke diefstallen onrendabel.

De maatschappelijke impact van deze vormen van criminaliteit is groot; voor zowel burgers die slachtoffer worden van straatroven en het daarmee gepaard gaande geweld, als voor het bedrijfsleven. Burgers, transporteurs, verzekeringsmaatschappijen winkels en in toenemende mate ook telecomproviders zelf zien zich geconfronteerd met een aanzienlijke schadepost.

In meerdere landen, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk, is het nu al mogelijk om het IMEI-nummer te blokkeren. Dit heeft in die landen geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal slachtoffers van deze vorm van criminaliteit.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!