'Onderling te laat betalen bedrijven oplossen met zelfregulering'

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

Het is goed nieuws dat bedrijven onderling de rekeningen sneller betalen. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, maar dat kan worden opgelost met zelfregulering, zegt MKB-Nederland.

'Onderling te laat betalen bedrijven oplossen met zelfregulering'

Dit in reactie op het onderzoek dat Dun & Bradstreet in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft uitgevoerd.

Het D & B-onderzoek, dat minister Kamp vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden, laat zien dat bedrijven hun rekeningen gemiddeld binnen 36,5 dagen betalen en dat er al jaren sprake is van een dalende trend. MKB-Nederland constateert op basis van de cijfers dat er met het gemiddelde betaalgedrag van het bedrijfsleven weinig aan de hand is.

Waar het wel misgaat, is als grote opdrachtgevers bij kleine(re) toeleveranciers (extreem) lange betaaltermijnen afdwingen. Bedrijven komen hierdoor onnodig in de problemen, zeker ook omdat het niet eenvoudig is om externe financieringsruimte bij banken aan te trekken. Uit het onderzoek blijkt dat ook binnen bepaalde sectoren ruimte is voor verbetering.

MKB-Nederland ziet veel in zelfregulering binnen ketens om hiermee aan de slag te gaan. Grote marktpartijen moeten zich realiseren dat elke keten een laatste schakel heeft en vaak is dat een ondernemer in het midden- en kleinbedrijf. En dat zij zelf belang hebben bij krachtige leveranciers in een sterke keten. Lange betaaltermijnen afdwingen bij kleine(re) leveranciers levert ten hoogste een korte termijnvoordeel op, maar getuigt ook van korte termijnbeleid. Ook grote opdrachtgevers zijn er niet bij gebaat als toeleverende bedrijven niet meer kunnen groeien of innoveren of zelfs omvallen door liquiditeitsproblemen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!