home » nieuws » Bouw »

“Ondernemen over de grens voor bouwbedrijven naar België en Duitsland”

  • Bouw
  • Bron: MKB Nederland

MKB-Nederland, Bouwend Nederland en TNT willen bouwbedrijven stimuleren en inspireren om hun marktkansen in buurlanden België en Duitsland te vergroten.

“Ondernemen over de grens voor bouwbedrijven naar België en Duitsland”

Daarom lanceren ze vandaag het whitepaper “Ondernemen over de grens voor bouwbedrijven naar België en Duitsland”. Ondernemers realiseren zich vaak onvoldoende dat de beide buurlanden veel zakelijke mogelijkheden bieden. Het whitepaper beschrijft wat er - specifiek voor bouwbedrijven - komt kijken bij het zakendoen met deze buurlanden, zoals financiën of juridische zaken. Experts en collega-ondernemers geven tips.

Slechts 2,5 procent* van de Nederlandse bouwomzet komt uit het buitenland. Buurlanden Duitsland en België liggen voor de hand om de eerste stappen over de grens te zetten. Het is dichtbij en er is volop werk voor Nederlandse bouwondernemingen. De Belgische bouwmarkt groeit de komende jaren sterk. In Duitsland liggen juist weer veel kansen in het onderhoud.

Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland .“De Nederlandse bouwsector krabbelt na vele jaren van diepe crisis weer voorzichtig uit het dal. Er is wel sprake van overcapaciteit in de markt. Het kan daarom lonen om te kijken naar werken in de landen om ons heen, zoals Duitsland en België. Daar liggen nog kansen en daar kan de expertise van onze bouw- en infrabedrijven goed benut worden.”

Annick Verhalle, binnen TNT Benelux verantwoordelijk voor Marketing & Strategy voegt toe: “De bouwsector heeft in België niet zo geleden onder de crisis als de Nederlandse. Hoewel Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen de hoogste bouwproductie hebben is het ook interessant verder te kijken in Wallonië.” Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland: “Met een goed idee en een gezonde dosis lef, is de stap over de grens dichterbij dan je denkt. Mits je je goed voorbereidt. Dit whitepaper biedt concrete hulp daarbij.”

Kansen

Hoewel de Duitse bevolking de komende jaren zal krimpen en het aantal huishoudens beperkt zal toenemen, is de onderhoudsmarkt in Duitsland groot. De Duitse bouwfederaties verwachten groei in de bouwsector door onder andere goede werkgelegenheid en stijgende inkomens. De grootste kansen liggen volgens ING Economisch Bureau in België. Dit komt met name door de verwachte ontwikkeling in groei van huishoudens. De seriebouw neemt in België toe en juist op dit gebied hebben Nederlandse aannemers een streepje voor. Ook verduurzaming in de bouw in België biedt kansen.

Download hier het whitepaper “Ondernemen over de grens voor bouwbedrijven naar België en Duitsland”.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!