Ondernemer krijgt steun van Nationale Ombudsman

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief dat de Nationale ombudsman zich meer gaat richten op het ondersteunen van ondernemers die aanlopen tegen de overheid die hen van het kastje naar de muur stuurt.

Ondernemer krijgt steun van Nationale Ombudsman

Praktijkonderzoek in de recreatiesector wijst uit dat de Ombudsman door het gesprek aan te gaan met gemeenten en provincies in veel gevallen zaken vlot kan trekken.

Capaciteit vrijmaken

MKB-Nederland en VNO-NCW vragen nadrukkelijk om genoeg capaciteit vrij te maken om de problemen van ondernemers aan te pakken. Ondernemers moeten zo snel mogelijk verder kunnen met hun plannen om bij te dragen aan de economische groei.

Het is een verbetering dat de Nationale ombudsman meer aandacht heeft voor ondernemers, maar het is een noodgreep. Gemeenten moeten beseffen dat als ondernemers niet verder komen de lokale economische groei vertraagt. In de recreatiesector is het niet uitzonderlijk dat plannen realiseren meer dan 10 jaar kost.

Vertraging van goede plannen kost banen. Het is dus in het belang van gemeenten zelf om ondernemers goed van dienst te zijn. MKB en VNO-NCW pleiten dan ook voor snelle uitvoering van het actieplan ‘beter en concreter’ waarmee gemeenten hun dienstverlening verbeteren en de regeldruk aanpakken.

Meer zichtbare rol

Een meer zichtbare rol van de Ombudsman is zeer welkom. Maar MKB-Nederland en VNO-NCW steunen daarnaast ook de oproep van Verhoeven (D66) dat ondernemers altijd bij een herkenbaar en vindbaar loket terecht moeten kunnen. Dat hoeft in de ogen van ondernemers niet 1 loket te zijn; het is van belang dat iedere overheidsdienst waarmee een ondernemer zaken doet een dergelijke loketfunctie voor ondernemers heeft.

MKB en VNO-NCW werken constructief samen met het ministerie van Economische Zaken op meerdere terreinen. Het kan natuurlijk altijd beter, waarbij de problemen rond de krediet verlening bijzondere aandacht verdienen. Financiering van bedrijven mag als de economie weer aantrekt geen ‘groeibreker’ zijn voor het MKB.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!