Ondernemers blij met schot in aanpak acquisitiefraude

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de initiatiefwet van Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) die acquisitiefraude aanpakt binnenkort eindelijk in de Tweede Kamer zal worden besproken.

Ondernemers blij met schot in aanpak acquisitiefraude

De afwachtende houding in eigen land is eindelijk afgeschud. Een snelle invoering van deze wet geeft een duidelijk signaal dat fraude hard dient te worden bestreden. Acquisitiefraude is uitgegroeid tot een professionele en georganiseerde vorm van criminaliteit die leidt tot hoge kosten voor het bedrijfsleven. De schade is de afgelopen jaren opgelopen naar 480 miljoen euro. Dit schrijven ze in een brief aan beide indieners.

Dagelijks misleiding

Vrijwel dagelijks krijgen MKB-Nederland en VNO-NCW vragen en klachten over acquisitiefraude. Het gaat dan om misleiding via traditionele spookfacturen of zogenaamde contracten voor vermelding in bijvoorbeeld een bedrijfsgids of om een ‘handelsregistratie’. Fraudeurs gebruiken in toenemende mate het internet om met een geringe investering een façade van betrouwbaarheid op te tuigen. Zelfs zonder handtekening misbruiken ze telefoongesprekken om bewijs te creëren voor een overeenkomst.

Incassobureaus waarmee vervolgens wordt gedreigd zijn vrijwel altijd gelieerd aan de fraudeur. De oplichtingspraktijken zijn zo intimiderend en misleidend dat MKB-Nederland en VNO-NCW veel bange, boze en zeer geëmotioneerde ondernemers aan de lijn krijgen, op zoek naar een laatste redmiddel. Gelukkig is er tegenwoordig de Fraudehelpdesk die ondernemers kan opvangen en begeleiden.

Goed opletten

Hoewel acquisitiefraude de laatste jaren in Nederland en de EU meer in de politieke belangstelling staat, zijn adequate maatregelen en wet- en regelgeving tot nu toe achterwege gebleven. “Goed opletten” als preventiemaatregel is het gênante advies dat meermalen wordt afgegeven. Vanzelfsprekend dienen ondernemers op te letten en preventieve maatregelen te nemen. Het gaat hier echter om goed georganiseerde en professionele misleiding.

Dit blijkt ook uit een gerechtelijke uitspraak een jaar geleden in een proces dat MKB-Nederland eerder heeft aangespannen. De rechtbank verwees naar de wetgever om ondernemers beter te beschermen tegen acquisitiefraude. De initiatiefwet ligt daarmee in lijn en biedt ondernemers zowel individueel als collectief de mogelijkheid zich teweer te stellen zonder de individuele (en jaren durende en geld verslindende) gang naar de rechtbank.

Betere preventie

Politie en Openbaar ministerie zijn dankzij deze wet beter gewapend tegen dit soort fraudeurs. Opsporing en vervolging heeft tot nu toe geen prioriteit; fraudeurs hebben vrij spel. Een waardevol neveneffect is dat het private partijen (energiebedrijven, banken, webhost) de mogelijkheid biedt de klantrelatie met fraudeurs te verbreken. Ook dat draagt bij aan een betere preventie.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!