Ondernemers blij met sterker toezicht auteursrechten

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven voor een breder en sterker toezicht op de zogeheten collectieve beheersorganisaties, de instanties die zich bezighouden met het innen en verdelen van auteursrechten.

Ondernemers blij met sterker toezicht auteursrechten

De ondernemersorganisaties hopen dat dit de opmars is naar een modern systeem, waarin gebruikers van muziek en andere auteursrechtelijk beschermde werken zoveel mogelijk naar daadwerkelijk gebruik gaan betalen.

MKB-Nederland en VNO-NCW maken zich al jaren hard voor eerlijkere en transparantere grondslagen en tarieven. Ondernemers zijn uiteraard bereid om voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk te betalen, als de tarieven maar op een heldere grondslag zijn gestoeld en aansluiten op het daadwerkelijke gebruik. En dat is tot dusver niet het geval.

Op grond van de nieuwe Wet toezicht collectieve beheersorganisaties moet het College voor Toezicht Auteursrechten straks vooraf instemmen met een eenzijdige stijging van de tarieven en moeten onder meer de tarieven, licentievoorwaarden, kortingsregelingen en beheerskosten openbaar worden gemaakt. Ook wordt het mogelijk om grenzen te stellen aan de beheerskosten van de auteursrechtorganisaties.

De ondernemersorganisaties juichen ook de aanwijzing van een onafhankelijke Geschillencommissie auteursrecht van harte toe. Bedrijven die klachten hebben over de hoogte van hun rekening kunnen daar straks terecht voor een snelle afdoening van hun bezwaren.
MKB-Nederland en VNO-NCW hopen snel van de collectieve beheersorganisaties te horen hoe zij invulling gaan geven aan de nieuwe wet.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!