Ondernemers hoopvol na moeilijke periode

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: KvK

Ondernemers zien weer wat licht aan de horizon na een aantal duistere kwartalen. Zo kende de export een groei van per saldo -2,3% naar +10,9%.

Ondernemers hoopvol na moeilijke periode

Toch is er nog weinig ruimte voor investeringen, blijft de arbeidsmarkt krimpen en is de winstgevendheid zorgwekkend laag. Dit blijkt uit de resultaten van de nieuwste Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Met een beperkte groei van de wereldhandel en met bezuinigingen door overheid en consument, is het maar de vraag of de groei aanhoudt. Productieve sectoren als industrie en landbouw zien na een slecht 1e kwartaal het 2e kwartaal in ieder geval een stuk positiever in. Dat geldt ook productievolgende sectoren als vervoer, groothandel en zakelijke diensten. Sectoren die afhankelijk zijn van de consument, zien het een stuk somberder in.

Dieptepunt nog niet bereikt

De arbeidsmarkt blijft krimpen en steeds meer bedrijven vallen om door opheffing of faillissement. De winstgevendheid staat op het laagste peil sinds het begin van de recessie. Doordat de vraag amper toeneemt en de kosten blijven stijgen, is het dieptepunt waarschijnlijk nog niet bereikt.

Het volledige rapport is te downloaden op www.kvk.nl/coen.

Meer informatie over Kamer van Koophandel Kantoor Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!