home » nieuws » Industrie »

Ondernemers industrie minder somber

  • Industrie
  • Bron: CBS

De stemming onder ondernemers in de industrie is in december verbeterd. Het producentenvertrouwen steeg van -4,8 in november naar -1,3 in december. Vooral over de toekomstige productie waren de ondernemers minder pessimistisch.

Ondernemers industrie minder somber

In de voorgaande twee maanden daalde het producentenvertrouwen nog.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers waren veel minder somber over de toekomstige productie dan in november. Ook het oordeel over de voorraden verbeterde. Over de orderpositie waren de ondernemers daarentegen iets pessimistischer dan voorgaande maand.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden is toegenomen was vrijwel even groot als het aantal dat de waarde van hun orderontvangsten zag afnemen. Met 101,5 was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) iets hoger dan in november.

Het aantal ondernemers dat dacht de verkoopprijzen in de komende drie maanden te verhogen nam fors toe. Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers even somber als voorgaande maand.
Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.
Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!