Ondernemers: 'Rijk moet ingrijpen bij toeristenbelasting'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Het rijk moet ingrijpen bij de toeristenbelasting. Wat MKB-Nederland, VNO-NCW en Gastvrij Nederland betreft gaat deze melkkoe van de gemeenten snel ter ziele.

Ondernemers: 'Rijk moet ingrijpen bij toeristenbelasting'

Het CBS verwacht dit jaar dat gemeenten 162 miljoen euro ophalen aan toeristenbelasting. Dat is ruim een derde hoger dan in 2008. Maar het is vaak niet duidelijk waar het geld heen gaat, stellen de drie organisaties. Volgens hen komt de toeristenbelasting bij de algemene middelen terecht en kunnen gemeenten zelf kiezen wat ze daar mee doen.

Extreem hoge toeristenbelasting

De inmiddels extreem hoge toeristenbelasting (tot wel zes euro per persoon voor een overnachting in een hotel, op een camping of in een jachthaven) is een probleem voor toeristen en ondernemers. Volgens MKB-Nederland, VNO-NCW en Gastvrij Nederland zijn toeristen een steeds groter gedeelte van hun vakantiegeld kwijt aan belastingen. Terwijl zij daar vaak niets voor terugzien.

In meer dan 80 procent van de gemeenten worden toeristen aangeslagen zonder dat hier een herkenbare prestatie tegenover staat, aldus deze organisaties.

Grote ergernis

Ondernemers worden tot hun grote ergernis verplicht om als gemeentelijke kassier op te treden. Zij hebben te maken met een ongelijk speelveld, waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat. Onderling, maar ook met het buitenland, aldus MKB-Nederland, VNO-NCW en Gastvrij Nederland.

En toeristen die in het buitenland vakantie vieren, stimuleren de Nederlandse lokale economie niet. In deze crisis kan de Nederlandse economie elke euro goed gebruiken, vinden de drie organisaties. Volgens hen is een bijkomende irritatie dat ondernemers vrijwel geen invloed hebben op de besteding.

Tarieven moeten scherp omlaag

De Rijksoverheid moet daarom ingrijpen en er op zijn minst voor zorgen dat de tarieven scherp omlaag gaan. En dat ondernemers uit de gastvrijheidssector een rol krijgen bij de besteding van de opbrengsten van deze belasting, stellen MKB-Nederland, VNO-NCW en Gastvrij Nederland.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!