home » nieuws » Bouw »

Ondernemers: verdere groei en meer investeringen in 2018

  • Bouw
  • Bron: VNO-NCW

Ondernemers verwachten volgend jaar een verdere groei van de omzet, de werkgelegenheid en de investeringen. Ook de verwachting over de export is positief. Een kwart van de ondernemingen verwacht meer mensen aan te nemen in 2018.

Ondernemers: verdere groei en meer investeringen in 2018

Een op de zes bedrijven zegt de krapte op de arbeidsmarkt te zien als belemmering voor het ondernemen.  Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van onder meer VNO-NCW, MKB-Nederland en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Investeringen

Ruim 37 procent van de ondernemers in de bouw verwacht een toename van de omzet, tegen 7 procent die een afname verwacht. Meer investeringen denken vooral ondernemers in de bouw, de detailhandel en het onroerend goed te gaan doen.

Middenbedrijf meest positief

Het middenbedrijf (50 tot 250 werknemers) is het meest positief over 2018. Zo verwacht 36 procent een toename van de omzet, terwijl dat bij het groot- en kleinbedrijf respectievelijk 32 en 25 procent is. Het grootbedrijf is wel positiever dan het middenbedrijf over de investeringen.

Vertrouwen in de lift

Het ondernemersvertrouwen in het (niet-financiële) bedrijfsleven is sinds het begin van 2014 positief. Sinds het derde kwartaal van 2016 zit het vertrouwen van ondernemers in de lift. Voor het vierde kwartaal van 2017 is het sentiment nog altijd positief, hoewel het ondernemersvertrouwen een lichte daling laat zien ten opzichte van het derde kwartaal.

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!