Ondernemers verwachten onrustig jaar

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

Het jaar 2013 wordt een politiek onrustig en economisch lastig jaar, verwachten ondernemers. Dit blijkt uit de nieuwjaarsenquête van opinieblad Forum.

Ondernemers verwachten onrustig jaar

Over het eigen bedrijf zijn ondernemers optimistischer. Het wordt een jaar van zowel bezuinigen als investeren: business as usual dus, denkt ongeveer de helft van de respondenten. Al verwacht een kwart vooral bezig te zijn met het hoofd boven water houden. Zware bezuinigingen binnen het eigen bedrijf voorziet slechts 6 procent van de ondernemers.

Vertrouwen

Aan het doorvoeren van alle hervormingen en bezuinigingen krijgt de politiek een harde dobber, denken de meeste ondernemers. Daarom is een 'rechte rug' van het kabinet cruciaal voor herstel van het vertrouwen. Want vertrouwen is nodig voor het weer op gang brengen van de economie, aldus de ondervraagde ondernemers. Ook vinden zij dat de politiek het komend jaar het mes moet zetten in het overheidsapparaat.

Veel ondernemers zijn van plan 2013 te gebruiken om nieuwe markten te verkennen (53%), efficiënter te gaan werken (48%) en meer te doen aan productvernieuwing (44%). Ook meer gebruik maken van social media en verduurzaming staat bij een groot deel (36%) hoog op de agenda.

2023

Opinieblad Forum peilde ook de verwachtingen van ondernemers over tien jaar. In 2023 zijn de economische verhoudingen op wereldniveau verschoven. De Verenigde Staten zullen niet meer de grootste economie zijn, denken ondernemers. Maar dit gaat niet ten koste van Nederland, integendeel. Ruim 80 procent denkt dat het eigen bedrijf dan nog bestaat. Ook is de Nederlandse economie dan sterker dan ooit, denkt een kleine meerderheid. Dat Europa tegen die tijd volledig wordt overvleugeld door China wordt door 65 procent van de ondernemers onwaarschijnlijk geacht.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!