Ondernemers verwelkomen kabinetsaanpak boycot

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Minister Kamp en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken hebben vanmiddag een pakket maatregelen gepresenteerd om de gevolgen van het Russische importbesluit op te vangen.

Ondernemers verwelkomen kabinetsaanpak boycot

MKB-Nederland en VNO-NCW verwelkomen deze maatregelen. ‘Door robuuste samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven kunnen we deze boycot het hoofd bieden en de getroffen ondernemers ondersteunen’, stellen de ondernemingsorganisaties.

Het Nederlandse pakket vult de maatregelen aan die in Europees verband worden verwacht. Dit naar aanleiding van het EU-overleg dat gisteren in Brussel plaatsvond en waar de Nederlandse regering diverse voorstellen heeft ingebracht. De ondernemingsorganisaties benadrukken nogmaals het belang van spoedige Europese volumemaatregelen voor de sectoren waar de grootste effecten optreden.

Tijdelijke regelingen

Op nationaal niveau komen er nu tijdelijke regelingen voor alle bedrijven die direct geraakt worden door de boycot. Dat zijn land- en tuinbouwsector, maar ook aanpalende sectoren zoals de transport en groothandel. Het gaat daarbij om de inzet van werktijdverkorting, waarmee bedrijven een WW-uitkering kunnen aanvragen voor de uren die hun werknemers niet kunnen werken. Ook zal de Nederlandse overheid fiscale instrumenten inzetten om getroffen ondernemers te helpen, waarbij de belastingdienst zich coulant zal opstellen. Verder wil het kabinet een garantstelling in het leven roepen.

Belangrijke steun

‘Bedrijven zullen op zoek gaan naar alternatieve markten’, onderstrepen de ondernemingsorganisaties, ‘maar de extra inzet die het kabinet aankondigt, onder meer via de diplomatieke posten, is een belangrijke steun in de rug om handelsbelemmeringen weg te nemen, voor informatieverschaffing en promotie.’

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!