Ondernemers weer positief over economisch klimaat

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Ondernemers hebben voor het eerst sinds de zomer van 2011 weer een positieve verwachting van het economisch klimaat. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW.

Ondernemers weer positief over economisch klimaat

Zij verwachten niet dat het meteen weer goed gaat met de economie, maar ze gaan er in elk geval van uit dat het klimaat niet zal verslechteren. De stemming van ondernemers ligt in lijn met de verwachte economische groei in 2014.

Nog wel omzetdaling

Voor het eerste kwartaal van 2014 verwachten meer bedrijven een omzetdaling dan een –stijging, maar dat is een gebruikelijk seizoeneffect. Het sentiment over de omzet is bovendien positiever dan een jaar geleden.

Negatief over werkgelegenheid

Over de werkgelegenheid blijven ondernemers negatief gestemd. Bij tweederde van de bedrijven bleef de personeelsbezetting ongewijzigd in het afgelopen kwartaal, terwijl een kwart van de bedrijven afscheid moest nemen van mensen.

Enquête vier keer per jaar

De COEN-enquête wordt vier keer per jaar gehouden en is een gezamenlijk initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW, de Kamers van Koophandel, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Economisch Instituut voor de Bouw.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!