Ondernemersorganisatie vraagt om minister van Internationale Handel

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Er is in Nederland veel onbenut exportpotentieel. Om de vele exportkansen die er liggen nu te pakken, is er volgens MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel een minister voor internationale handel nodig.

Uit zowel de nieuwe CPB-cijfers van deze week en een gepubliceerd onderzoek van de ABN Amro blijkt dat het exportpotentieel nog teveel onbenut blijft. ‘De overheid moet hier bovenop zitten en mkb-ers stimuleren en ondersteunen in het over de grens brengen van hun product of dienst’, aldus Biesheuvel.

Vooral onbekendheid met andere markten is volgens de ABN Amro een reden voor mkb-ers om niet te exporteren. Uit het onderzoek van de bank blijkt dat het mkb 46 mld. euro laat liggen in het buitenland. Vooral in de industrie is nog grote winst te behalen: 18 mld. euro. Maar ook de zakelijke dienstverlening, transport- en communicatiesector kunnen nog behoorlijk meer uitvoeren dan ze nu doen.

Minister voor internationale handel

MKB-Nederland ziet in de uitgebrachte exportcijfers bevestiging van de noodzaak om een minister van internationale handel aan te stellen, iets wat de ondernemersorganisatie al meerdere malen heeft bepleit. ‘Een fulltime minister is niet meer dan logisch als ondernemers zoveel geld in het buitenland verdienen’, aldus Biesheuvel. ‘Stevig overheidsbeleid inzake economische diplomatie en handelsbevordering, een goed bedrijfsleveninstrumentarium en duidelijke informatieverlening zijn nodig om de exportkansen aan te grijpen.’

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!