Onderwijsonderzoekswerkplaatsen landelijk van start

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Fontys

Minister Bussemaker heeft het startschot gegeven voor de onderwijsonderzoekswerkplaatsen. In totaal starten er drie: in Utrecht, Amsterdam en Tilburg. Allemaal met een eigen thema, waarbij Tilburg inzoomt op de (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs.

Onderwijsonderzoekswerkplaatsen landelijk van start

Er wordt naar de (hoog)begaafde leerlingen gekeken in de Tilburgse werkplaats met de naam Werkplaats Onderwijsonderzoek POINT (Passend Onderwijs voor Ieder Nieuw Talent) werken leraren, pabodocenten en –onderzoekers en wetenschappers met elkaar samen om voor (hoog)begaafde leerlingen passend onderwijs te ontwikkelen ín de reguliere klas.

Begeleiding (hoog)begaafde kinderen nog niet optimaal

Nederlandse leerkrachten zijn – in vergelijking met leerkrachten in andere landen - erg goed in het begeleiden en ondersteunen van leerlingen met leermoeilijkheden of –achterstanden. De begeleiding van leerlingen die meer aan kunnen en kinderen die (hoog)begaafd zijn, verloopt echter nog niet optimaal. Dit blijkt uit verschillende internationale studies.

Tilburgse onderwijskrachten bundelen

Tijd om de krachten in het Tilburgse onderwijsveld te bundelen om samen te zorgen voor goed onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen in de klas. Het ministerie van onderwijs vindt het dusdanig belangrijk dat POINT een NRO-subsidie krijgt voor de schooljaren 2016-2017 en 2017-2018. POINT heeft als doel een duurzame professionele leergemeenschap vorm te geven rondom passend onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen. Er wordt gewerkt aan (door)ontwikkeling van kennis, methodieken voor signalering en begeleiding van (hoog)begaafdheid en leerkrachtstrategieën voor passende begeleiding en motivering. Door een kennisknooppunt te vormen worden de opgedane kennis en ervaringen in Tilburg en omstreken gedeeld. Ook wordt er een digitale werkplaats ingericht.

Een meer uitgebreide blik op de samenwerking vindt u op de website van Fontys.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!