Onderzoek Bureau BMC wijst succes van Brainport uit

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Omroep Brabant

Brainport is een succes voor de regio Zuidoost-Brabant en verdient het om de komende jaren gefinancierd te worden. Maar de organisatie moet niet te zwaar worden opgetuigd om te voorkomen dat het een log apparaat wordt. Dat stelt het bureau BMC dat in opdracht van de gemeente Eindhoven onderzoek deed naar het nut van Brainport.

Onderzoek Bureau BMC wijst succes van Brainport uit

Brainport is een verzamelnaam voor een aantal vormen van samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijs. Het doel is om van Zuidoost-Brabant een top-technologische regio te maken en zo werkgelegenheid te creëren. Brainport staat al enkele jaren hoog genoteerd in de wereldranglijst van succesvolle technologische regio's.

BMC moest vooral uitzoeken wat de stad Eindhoven aan Brainport heeft. En dat blijkt meteen een ingewikkeld punt want volgens de onderzoekers is het lastig om de successen van Brainport voor de stad helder in beeld te krijgen. Dat het concept werkt staat volgens BMC vast. Brainport is een sterk merk in Brussel en Den Haag. Dat heeft tot gevolg dat de Europese- en nationale overheid veel geld aan projecten in Zuidoost-Brabant geven. Het kabinet-Rutte heeft deze regio als economisch speerpunt aangemerkt. BMC is tot de conclusie gekomen dat de hele regio Brainport omarmt en dat de stichting bij niemand ter discussie staat. Het probleem is alleen, aldus BMC, om voor elke individuele deelnemer de successen aan te tonen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral ambtenaren en bestuurders van de gemeente Eindhoven vinden dat ze veel tijd kwijt zijn aan interne strubbelingen en dat de processen traag verlopen. BMC adviseert om Brainport eenvoudiger te structureren. Eén van de activiteiten van Brainport is samenwerking te zoeken in organisaties in de driehoek Eindhoven-Aken-Leuven. De onderzoekers komen tot de conclusie dat dat nog te weinig uit de verf komt omdat niemand daarvoor echt de verantwoordelijkheid op zich neemt.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!