Op tijd betalen bevordert economisch herstel

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB

In 2009 boekten Nederlandse bedrijven 10 miljard euro af aan niet betaalde rekeningen.

Op tijd betalen bevordert economisch herstel

Daarbovenop deden bedrijfsleven en overheid er vorig jaar een dag langer over om facturen te betalen. Opvallend is dat wel een groter aantal rekeningen binnen de wettelijke termijn van 30 dagen werd betaald.

De index laat zien dat het eerste kwartaal van 2010 60% van de rekeningen binnen 30 dagen werd betaald (2009: 57%). Overheidsinstellingen en bedrijfsleven betaalden hun rekeningen in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 23 en 17 dagen te laat; beide een dag meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De gemeenten worden aangespoord om snel te betalen. Op de website www.snellerbetalen.nl maakt MKB-Nederland het betaalgedrag van gemeenten in Nederland inzichtelijk. Uit de gegevens blijkt dat betalen binnen de wettelijke termijn van 30 dagen, voor veel zowel kleine als grote gemeenten heel goed mogelijk is. MKB-Nederland spoort traag betalende gemeenten aan om hun betalingsgedrag te verbeteren. Goed betalende gemeenten krijgen een pluim. Een klein deel van alle 430 gemeenten stuurden op verzoek van MKB-Nederland informatie op ten aanzien van hun betalingsbeleid. Een groot aantal gemeenten heeft nog niet gereageerd op het verzoek van de ondernemersorganisatie.

Uit onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat 58 procent van de ondernemers die zaken doen met gemeenten gemiddeld langer dan 30 dagen moet wachten op zijn geld. Voor bijna een kwart van de bedrijven is dat zelfs langer dan 40 dagen. Voor kleine en middelgrote bedrijven is het in deze tijden van cruciaal belang dat gemeenten op tijd betalen. Het kabinet neemt dan wel maatregelen om de cashpositie van bedrijven te verbeteren, het is vreemd dat deze bedrijven dan wel te lang op hun geld moeten wachten van gemeenten. Ook zijn lokale overheden een machtige en onmisbare klant voor het mkb. Bedrijven zijn daarom terughoudend in het kenbaar maken van hun ongenoegen over te late betalingen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!