Open Projectendag voor Zuid-Nederland in Breskens

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: NV Economische Impuls Zeeland

Op 25 september organiseert Europees subsidieprogramma OP-Zuid in samenwerking met projectuitvoerders de eerste Open Projectendag.

Open Projectendag voor Zuid-Nederland in Breskens

Op die dag kan het publiek met eigen ogen zien wat er op regionale schaal (mede) mogelijk wordt gemaakt met financiële steun van de Europese Unie. De dag heeft als thema “Blij met Europa”. In Zeeland vindt de OP-Zuid Open Projectendag plaats op het Spuiplein en de omgeving van de vissers- en jachthaven in Breskens.

Project “Het onderwaterleven van Breskens” ontvangt een OP-Zuid subsidie van ruim 1,1 miljoen euro, bijeengebracht door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincie Zeeland. Daarnaast kan het project rekenen op zo’n 1,4 miljoen van de gemeente Sluis. Het geld is bedoeld  om een economische impuls te geven aan de toeristische en economische ontwikkeling van het dorp. In het subsidieproject wordt op een innovatieve manier een koppeling gelegd tussen het gebruik van moderne technologie, de ontwikkeling van ecologische wetenschappelijke kennis, het creëren van een aantrekkelijke toeristische omgeving en bevordering van economische samenwerking.

De OP-Zuid Open Projectendag begint om 11.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Het programma is zeer gevarieerd en leuk voor jong en oud. Bezoekers kunnen zich aan de infostands laten informeren over het project “Het onderwaterleven van Breskens” en over de mogelijkheden die Europa biedt. Bij diverse kraampjes kan worden genoten van uiteenlopende Europese lekkernijen. Het Spuiplein is versierd met de vlaggen van de lidstaten en er is doorlopend muziek. De horecaondernemers serveren het hele weekend speciale Europamenu’s. Aan de rand van het plein zijn oldtimers te bewonderen uit de verschillende lidstaten van Europa en jonge bezoekers kunnen zich uitleven op een springkussen.

Op gezette tijden vertrekt er een gids voor een excursie van het centrum naar de havens langs het amfitheater, de kade, de scheepswerf en het maritiem kunstwerk (het kunstwerk met de rode pinguins), gecreëerd door kunstenaar William Sweetlove. Ook kan een GPRS-tocht naar de jachthavens worden gemaakt.

De OP-Zuid Open Projectendag wordt opgeluisterd door verschillende optredens op het Spuiplein. Mister Europe en zijn Yellow Stars treden drie keer op en kunstgroep Alkuone vermaakt de bezoekers tot twee keer toe met een grandioos vlaggenspektakel. Wie dit wil kan meedoen met de gezamenlijke Europadans, met als titel “hart voor Europa, eenheid in verscheidenheid”.

Inhoud van het project
Subsidieproject “Het onderwaterleven van Breskens” bestaat uit een drietal onderdelen: ten eerste worden innovatieve concepten ontwikkeld voor toerisme en wetenschap in de vorm van een bestuurbaar onderwater-videosysteem voor publiek en wetenschappers en een monitoring methode om zeediersoorten te bestuderen.

Ten tweede wordt het verblijfsgebied heringericht en het vestigingsklimaat versterkt. Dit houdt in dat het centrale Spuiplein, wat voorheen een grasveld was, met  behulp van de OP-Zuid subsidie bestraat is en voorzien van een kiosk, banken, waterpartijen, kunstelementen en een permanente tentoonstelling over de historie van Breskens. Daarnaast is bij de diverse horecaondernemingen en detailhandels die om het plein heen gelegen zijn, een arcadeboog met foto’s geplaatst over de visserij. De nieuwe inrichting van het plein trekt toeristen, recreanten en nieuwe ondernemers aan. Het Spuiplein is tevens begin en/of eindpunt van de looplijn. Om de relatie tussen het centrum en de havens te versterken is in 2005 een looplijn aangelegd in een visgraatmotief, die de verschillende havens met het centrum verbindt. Langs deze looplijn wordt een ketting van verschillende kleine attracties en kunstwerken aangelegd die de relatie van Breskens met het water illustreren en die zo verrassend zijn dat de bezoeker de boodschap blijft onthouden.

Het derde en laatste onderdeel van het project is versterking van de samenwerkingsstructuur tussen de sectoren, de branches en de (overheids)organisaties in de regio, om zo synergie tussen de verschillende projecten en in de communicatie te bewerkstelligen. Hiervoor is een interactief platform opgericht waarbinnen projecten worden geïnitieerd en uitgevoerd, markt- en concurrentieanalyses worden gemaakt en nieuwe product-markt combinaties worden opgesteld.

Subsidieprogramma OP-Zuid
Het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid) is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, samen met de steden Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Het is een Europees economisch stimuleringsprogramma dat met bijna € 186 miljoen mede wordt gefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en met € 46 miljoen door het Rijk.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!