Openbare werken flinke schadepost voor ondernemers

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

De uitvoering van openbare werken brengt aanzienlijke schade met zich mee voor ondernemers. De helft ziet tijdens de werken de omzet dalen en een groot deel blijft last houden van een lagere omzet.

Openbare werken flinke schadepost voor ondernemers

De financiële schade bedraagt gemiddeld een ton, maar loopt in sommige gevallen op tot 2,5 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van MKB-Nederland naar werken aan de weg, zoals herinrichting van straten, rioleringswerkzaamheden of de bouw van bijvoorbeeld een tram- of treintunnel. Voorzitter Michaël van Straalen bericht daarover vandaag in de Telegraaf. MKB-Nederland stuurt binnenkort alle gemeenten in Nederland een handreiking hoe hier beter mee om te gaan.

Slechte communicatie

Communicatie vormt het grootste struikelblok. Die is ronduit slecht. 4 op de 10 mkb-ondernemers werd niet voldoende en tijdig geïnformeerd voor aanvang voor de werkzaamheden, 1 op 5 zelfs helemaal niet. Tijdens de werken wordt er nog minder gecommuniceerd. 6 op de 10 zegt dat er tijdens de werken onvoldoende wordt gecommuniceerd. Er zijn voorbeelden van ondernemers die om meer informatie vragen, maar geen gehoor krijgen. Slechts in 10 procent van de gevallen wordt er actief gecommuniceerd naar de ondernemers tijdens alle fases van de werken.

Ratjetoe van regels

Gemeenten maken een ratjetoe van regels als het gaat om beperken van de schadelast bij uitvoering van openbare werken. In bijna de helft van de gevallen worden helemaal geen maatregelen genomen. Gebeurt dat wel, dan verschillen die sterk: van een bereikbaarheids- of omleidingsplan tot voorlopige verharding van de toegang, een contactpersoon voor vragen van ondernemers of een alternatieve parkeerplaats. Ruim de helft van de ondernemers neemt zélf maatregelen om de negatieve gevolgen van de werken te beperken. Het gaat hierbij om extra reclame/promotie, uitstellen van investeringen uitstellen en het zelf verbeteren van de toegankelijkheid. Veel mkb’ers klagen echter dat bij het zelf plaatsen van wegbewijzeringsborden deze weer weg gehaald worden.

Handreiking openbare werken

MKB-Nederland stuurt binnenkort een brief aan alle gemeenten in Nederland met een handreiking openbare werken. Deze gaat uit van een drietrapsraket: Informeren en betrekken van ondernemers bij de uitvoering begint al vooraf. Vervolgens is het zaak om ook tijdens het proces contact te houden en afspraken te maken over geschillen. Tot slot moet er ook aandacht zijn voor de nazorg: evalueer, compenseer schade en los geschillen op. Een betere samenwerking tussen ondernemers en gemeente vooraf en tijdens voorkomt veel ellende achteraf.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!