home » nieuws » Bouw »

Opening meldpunt misstanden bouwplaatsen door FNV Bouw

  • Bouw
  • Bron: Technische Unie

FNV Bouw is bezig met het inrichten van een meldpunt waar bouwvakkers anoniem gevaarlijke situaties op de bouwplaats kunnen melden. Ze verwacht het meldpunt in september te kunnen starten.

Opening meldpunt misstanden bouwplaatsen door FNV Bouw

Veel signalen over onveilige situaties

‘We krijgen zoveel signalen binnen van onregelmatigheden dat FNV Bouw heeft besloten om het meldpunt op te richten’, zegt FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen. ‘Bouwvakkers worden vaak gestraft als ze bij hun opdrachtgever klagen. Vooral Poolse en Roemeense uitzendkrachten durven hun mond niet open te trekken, omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen’, vervolgt Dijkhuizen.

Veel ongelukken door miscommunicatie

Bij veel ongelukken is de oorzaak miscommunicatie. Dijkhuizen: ‘Miscommunicatie ontstaat doordat er verschillende talen zoals Pools, Roemeens en Engels worden gesproken. Dit leidt soms tot levensgevaarlijke situaties.’ Vooral kraanmachinisten hebben last van de communicatieproblemen. ‘Kraanmachinisten moeten bij het verplaatsen van materialen communiceren met mensen op de grond. Het is belangrijk dat men elkaar begrijpt, vooral wanneer er ongevallen dreigen te ontstaan’, aldus Dijkhuizen. Ook is het belangrijk dat de juiste persoonlijke bescherming altijd wordt gedragen.

Forse stijging dodelijke ongevallen

De Inspectie van Sociale Zaken en werkgelegenheid meldde afgelopen maand dat het aantal dodelijke ongevallen in de bouw fors is gestegen. In de eerste 6 maanden van dit jaar kwamen 42 bouwvakkers door een ongeluk op het werk om het leven. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 27.

 

Meer informatie over TECHNISCHE UNIE B.V. EINDHOVEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!