Opleidingscentrum helikoptertechnici en vliegers geopend

  • Maintenance
  • Bron: World Class Aviation Academy

Ook Eurocopter overweegt participatie in Rotary Wing Training Center.

Opleidingscentrum helikoptertechnici en vliegers geopend

De Europese helikopterfabrikant Eurocopter heeft grote interesse om opleidingen in het onderhoud van zijn helikopters te gaan aanbieden in het Rotary Wing Training Center (RWTC) te Gilze en Rijen, dat op woensdag 25 april door Defensieminister Hillen is geopend.

Eurocopter volgt daarmee het voorbeeld van het Amerikaanse Boeing dat sinds enkele dagen zijn wereldwijde onderhoudsopleiding aan de transporthelikopter Chinook in Gilze en Rijen verzorgt. Een ploeg onderhoudstechnici van de Koninklijke Luchtmacht heeft daarmee de primeur: zij volgen nu in het RWTC als eerste de Chinook-opleiding ‘hydraulische systemen’.

’s Werelds grootsten onder één dak

Eurocopter en Boeing zijn ’s werelds grootste fabrikanten van militaire en burgerhelikopters. Tijdens een ontmoeting van beide bedrijven met de Koninklijke Luchtmacht gisteren, is besloten de business case te ontwikkelen voor het opleidingsaanbod van Eurocopter onder hetzelfde dak als Boeing: het Rotary Wing Training Center. Daarin participeren de in Woensdrecht gevestigde World Class Aviation Academy en Gate2, het luchtvaartcentrum van het Midpoint Aerospace& Maintenance Cluster in Gilze en Rijen.

Totaal-opleidingscentrum voor luchtmacht

Met deze combinatie komt een totaal-opleidingscentrum in beeld voor alle helikoptersystemen van de Koninklijke Luchtmacht: de Chinook en de Apache van Boeing en de NH 90 en de Cougar van Eurocopter. De drie betrokken partijen hebben uitgesproken hun visie en ambities te delen en aan de hand van de op te stellen business case meerjarige samenwerkings-contracten te overwegen. Dat is bijzonder omdat Eurocopter en Boeing tevens elkaars grootste concurrenten in de helikopterluchtvaart zijn.

Civiel medegebruik defensie-installaties

Minister Hillen ondertekende bij de opening van het RWTC ook de intentieovereenkomst om de vliegbasis Gilze-Rijen open te stellen voor medegebruik door civiele bedrijven in de helikopterluchtvaart. Hij sloot deze overeenkomst met de staatssecretaris van Financiën Weekers, burgemeester Osterloh van Gilze en Rijen en voorzitter Noordanus van het Midden-Brabantse samenwerkingsverband Midpoint Brabant, tevens burgemeester van Tilburg.

Versterking regionale werkgelegenheid

De Midden-Brabantse ‘werkgroep civiel medegebruik vliegbasis Gilze-Rijen’ inventariseert op basis van deze overeenkomst voor het medegebruik van defensie-installaties de komende maanden alle concrete mogelijkheden, evenals de kansen die deze bieden voor versterking van de regionale werkgelegenheid. Daarbij komen ook aspecten als organisatie, financiën, benodigde middelen en vergunningen aan de orde.

Landelijk beleid ‘herbeleggen Defensievastgoed’

Dit civiele medegebruik van militaire faciliteiten past in het landelijke beleid ‘herbeleggen van Defensie vastgoed’. Door Defensie-installaties open te stellen voor de activiteiten van particuliere ondernemingen wil het ministerie de lokale werkgelegenheid mede aanjagen en tegelijkertijd een derde geldstroom creëren ter verlichting van de eigen kosten.

Twee nieuwe partners: Robinson en Helios

Het Rotary Wing Training Center verwelkomde gisteren in Gate2 nog twee nieuwe partners. Tijdens de opening streek een burgerhelikopter neer van het Amerikaanse merk Robinson, ’s werelds grootste leverancier van commerciële helikopters. Het RWTC schaft twee zulke machines aan die ook ingezet zullen worden voor de basisopleiding Vliegtuigtechniek van het  ROC West-Brabant en ROC Tilburg. Daarnaast zal het RWTC de type-opleidingen voor de Robinson helikopters (R-22, R-44 en R-66) aanbieden op de commerciële markt, evenals op den duur wellicht vliegopleidingen onder de naam Helios.

Simulaties tijdens helikoptervlucht

Het Helios Flight Training Center trekt in bij het RWTC en toonde de zojuist aangeschafte vluchtsimulator voor helikopterpiloten. Naast deze grondsimulator gaat Helios ook de eigen, met het Nationaal Luchtvaart- en Ruimtelaboratorium ontwikkelde vliegsimulatoren voor gebruik in de lucht inzetten. Met deze zeer innovatieve technologie kan een standaard leshelikopter tijdens de vlucht het gedrag van allerlei kleine en grote helikoptertypen aannemen, tot en met dat van de Chinook. Deze bijzondere pilotentraining wordt aan zowel civiele als militaire gebruikers aangeboden. De vluchten kunnen straks vanaf de luchtmachtbasis tegenover het RWTC in Gilze-Rijen plaatsvinden op basis van de afgesloten civiel-militaire intentieovereenkomst.

Nieuwe kansen bedrijfsleven in Midden-Brabants luchtvaartcluster

RWTC en het Midpoint Aerospace en Maintenance Cluster maken een vliegende start met alle ontwikkelingen die bij Gate2 in nauwelijks een jaar tijd van de grond zijn gekomen. Eerder al vestigde zich het bedrijf Aerocat dat met succes binnendringt in de markt van de luchtvaartcatering met een innovatieve kunststof trolley voor maaltijdvoorziening tijdens commerciële vluchten. Verder loopt momenteel een onderzoek van bureau Berenschot onder een tiental hightech bedrijven in Midden-Brabant over de vraag of zij zich met elkaar aanvullende producten gezamenlijk als partner voor de luchtvaartindustrie kunnen aanbieden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!