Oss aan de slag met ‘vernieuwend ondernemerschap’ in stadshart

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Gemeente Oss

Een tijdelijke uitbreiding van een terras? Een stuk straat in gebruik nemen om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen voor een reclamestunt? Volgens de regels mag het niet, maar gemeente Oss en Centrum Management Oss (CMO) vinden het toch goed gedurende een proefperiode die tot oktober 2016 loopt.

Oss aan de slag met ‘vernieuwend ondernemerschap’ in stadshart

Waarom soepeler omgaan met regels?

De bedoeling van dit pilotproject is om ‘vernieuwend ondernemerschap’ te stimuleren in het stadscentrum van Oss. Ze roepen ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum op om ideeën in te dienen, waarmee ze ervaring op kunnen doen met nieuwe verdienmodellen, nieuwe concepten en verbindingen om economische groei te realiseren. In totaal kwamen er 16 aanvragen binnen. Daarvan zijn er 9 gehonoreerd en 3 afgewezen. De overige 4 vielen qua gebied buiten het centrum.

Over de pilot

Tijdens de pilotperiode (tot oktober 2016) gaan we in het centrum ruimer om met
de regels vanuit de gemeente. Deze pilot komt voort uit de landelijke pilot Verlichte regels winkelgebieden waaraan de gemeente Oss deelneemt. Zo kunnen we tijdens de pilot zelfs knellende onderdelen van landelijke regelgeving kenbaar maken op landelijk niveau.

Waarom doen we dit?

Oss verdient een levendig stadscentrum waar mensen graag komen; uit Oss en de omgeving. Om te winkelen, voor een hapje, een ontmoeting of een evenement. Beleving, goede service en uitstraling zijn er belangrijke kenmerken. De Taskforce Centrum Oss, een samenwerking tussen de gemeente en ondernemers in het centrum, is hiermee al ruim een jaar aan de slag. Deze samenwerking versterken we nu met Avans Hogeschool. In samenwerking met Avans en hun studenten kunnen we nog meer vernieuwend ondernemerschap stimuleren in het stadscentrum van Oss. De studenten doen onderzoek en voorzien de ondernemers van advies.

Wat gaan we nog meer doen?

  • Op dit moment lopen er 11 studenten van Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch stage bij Osse centrumondernemers. De studenten gaan adviseren en helpen om het thema ‘vernieuwd ondernemerschap’ vorm te geven. Op 2 september kregen de studenten en ondernemers een college over ‘Duurzaam veranderen’. Het was ook meteen de start van de stageperiode van de studenten bij de ondernemers. Lees ook: 'Ondernemers terug naar de collegebanken'
  • Het tweede college is op 5 oktober. Thema: innovatie en ondernemerschap.
  • Het derde college is op 11 november. Thema: toepassen van veranderingen.
  • De afsluiting van de stageperiode vindt plaats tijdens het seminar ‘Vernieuwend ondernemen’ op maandag 25 januari 2016. Tijdens dit seminar, waarbij alle centrumondernemers welkom zijn, presenteren de studenten hun onderzoeksresultaten en aanbevelingen. En we delen de ervaringen van de ondernemers met de pilot.

Ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum kunnen nog steeds ideeën indienen, waarmee ze ervaring op kunnen doen met nieuwe verdienmodellen, nieuwe concepten en verbindingen om economische groei te realiseren. Stuur uw voorstel naar taskforce@oss.nl en doe mee met vernieuwend ondernemerschap.

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!