Overbetuwe verkozen tot MKB-vriendelijkste gemeente in Gelderland

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

De gemeente blinkt vooral uit op de toegankelijkheid en dienstverlening.

Overbetuwe verkozen tot MKB-vriendelijkste gemeente in Gelderland

Bureaucratie is een aandachtspunt voor verbetering. MKB-Midden reikte vandaag een prijs uit aan de winnende gemeente tijdens het Ondernemerscongres Arnhem-Nijmegen. Met de prijs wil de ondernemersorganisatie gemeenten stimuleren om hun ondernemersklimaat te verbeteren. In de ranglijst van Gelderse gemeenten staan Wijchen en Barneveld op de tweede en derde plaats.

In het onderzoek van MKB-Nederland naar de MKB-vriendelijkste gemeente hebben 16.000 ondernemers de gemeenten beoordeeld op tevredenheid, imago, lokale lasten, communicatie en beleid. Met een rapportcijfer van een 7,4 mag Overbetuwe, de nummer twee in 2008, zich prijzen met de eerste plek op de ranglijst. Volgens ondernemers is dat vooral te danken aan de grote betrokkenheid, goede communicatie en directe dienstverlening. Zij geven wel aan dat de gemeente nog te traag is in het nemen van beslissingen, zoals bij de aanpak van de fileproblematiek.

Op het gebied van lokale lasten is er voor de lokale overheden nog een wereld te winnen. Grootste stijgers op de ranglijst zijn Doetinchem, Voorst, West Maas en Waal en Nijmegen. Onder de opvallende dalers bevinden zich gemeenten Rijnwaarden en Millingen aan de Rijn.

De verkiezing is voor MKB-Midden een belangrijk handvat om met gemeenten het gesprek over hun dienstverlening richting ondernemers aan te gaan. Sinds de vorige verkiezing in 2008 zijn er wel verbeteringen te zien in het lokale ondernemersklimaat. Zo hebben meerdere gemeenten hun APV’s (Algemeen Plaatselijke Verordeningen) vereenvoudigd en hun digitale communicatie verbeterd. Om aan de tien belangrijkste ondernemerswensen te voldoen, hebben ongeveer 100 gemeenten het ‘Bewijs van goede dienst’ geïmplementeerd. Het aantal deelnemende gemeenten in Gelderland is echter nog beperkt. MKB-Midden wil dat aantal komende tijd vergroten.

MKB-Nederland zal op 14 juni de landelijke winnaar van de verkiezing voor de MKB-vriendelijkste gemeente bekend maken. Ook zal van de grotere gemeenten in Nederland, de G36, een rangorde worden gemaakt. Het onderzoek onder ondernemers is uitgevoerd door Hanze Connect.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!